Σοβαρές εξελίξεις τρέχουν τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» από πηγές με καλή γνώση των όσων προωθούνται αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας EuroAsia Interconnector και του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα) δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο στην οριστικοποίηση συμφωνίας για συμμετοχή του Διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της  εταιρείας, αλλά έχουν περάσει σε επόμενο στάδιο, ακόμα πιο σημαντικό.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει επίσημα τη μεταφορά της ευθύνης υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τη EuroAsia στον ίδιο. Προς τον σκοπό αυτό έχει σταλεί επιστολή με το συγκεκριμένο αίτημα-πρόταση και τις παραμέτρους του στην εκτελεστική διεύθυνση της κυπριακής εταιρείας και αναμένεται σύντομα να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες μας από άλλες πηγές αναφέρουν ότι για τη διεκδίκηση της ευθύνης υλοποίησης της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ είναι ενήμερη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς η ΕΕ ενέκρινε χορηγία 657 εκατ. ευρώ για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, του μόνου κράτους μέλους που δεν είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, και δεν θέλει να ανατραπούν οι σχεδιασμοί από ενδεχόμενη αδυναμία της EuroAsia να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου, που υπολογίζεται σήμερα να κοστίσει 2 δισ. Τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο θεωρούσε εξ αρχής απαραίτητη η Κομισιόν, λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας του Έλληνα Διαχειριστή.

Οι πολύ σοβαρές εξελίξεις επί ενός στρατηγικής σημασίας θέματος για την Κύπρο πιθανό να οδηγήσει την κυπριακή Κυβέρνηση σε επείγουσα επανεξέταση της στάσης της, εν αναμονή και της μελέτης βιωσιμότητας του έργου από διεθνή οίκο, προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέσα Οκτωβρίου.

Για τον ΑΔΜΗΕ είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή από την Κυπριακή Δημοκρατία κρατικών εγγυήσεων για την εξασφάλιση δανείου 580 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μετά το προκαταρκτικό «όχι» της ΕΤΕ προς τη EuroAsia Interconnector για παραχώρηση του δανείου, πληροφορούμαστε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ΕΤΕ για την εξασφάλιση του δανείου. Ήδη η ΕΤΕ έχει δανειοδοτήσει με τεράστια ποσά σημαντικά ηλεκτρικά έργα του ΑΔΜΗΕ.