Ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, ανέφερε χθες στον Φιλελεύθερο ότι η εταιρεία δεν είχε καμία συμβατική δέσμευση να καταβάλει στις 7 Σεπτεμβρίου προκαταβολή ύψους 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική Nexans, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο μερών για την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου της διασύνδεσης Κύπρου  – Κρήτης, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κτωρίδης κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει δημοσιεύματα σε ελλαδικές ιστοσελίδες περί αθέτησης εκ μέρους του της υποχρέωσης να καταβάλει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου προκαταβολή 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική εταιρεία. Ο κ. Κτωρίδης εξέφρασε απορία και έκπληξη για τα δημοσιεύματα και επέμεινε σε όλη τη συνομιλία μας ότι η EuroAsia δεν είχε καμία συμβατική υποχρέωση για κατάθεση κανενός ποσού στη Nexans στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία σέβεται και υλοποιεί όλες τις πρόνοιες του συμβολαίου με τη Nexans, το οποίο προβλέπει και υποχρεώσεις εκ μέρους της νορβηγικής εταιρείας. Αναγνώρισε πως το συμβόλαιο προβλέπει συγκεκριμένα ορόσημα για πληρωμή δόσεων στη Nexans, αλλά δεν θέλησε να τα αναφέρει. Υποβάλαμε στον διευθύνοντα σύμβουλο της EuroAsia πληροφορίες του Φιλελευθέρου ότι καλείται να πληρώσει ποσό περίπου 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει επί του θέματος.

Είπε μόνο ότι η EuroAsia θα ανταποκριθεί εμπρόθεσμα σε όλες τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν επενδυτές έτοιμοι να συμμετάσχουν στη μεγάλη επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση. Σε ερώτηση αν άλλαξε κάτι σε σχέση με το αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για εξασφάλιση δανείου 580 εκατ. ευρώ, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές και ότι τις επόμενες μέρες αντιπροσωπία της εταιρείας θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας, και στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΑΔΜΗΕ προειδοποίησε για EuroAsia

Ο ίδιος κάλεσε όλους να αναμένουν τη μελέτη που θα αναθέσει σε διεθνή οίκο το Υπουργείο Ενέργειας, για να διαπιστωθεί η οικονομική βιωσιμότητα και η γεωστρατηγική σημασία της διασύνδεσης. Είπε ότι ο ίδιος υπερθεματίζει για την πραγματοποίηση της μελέτης και επανέλαβε πως αν η κοινωνία δεν επιθυμεί αυτό το έργο και αν η μελέτη δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο ή επωφελές για την Κύπρο, τότε η διασύνδεση δεν πρέπει να προχωρήσει. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό και χρήσιμο τον όρο εντολής που περιλαμβάνεται στις οδηγίες προς τον μελετητή, για τη σύγκριση της ωφελιμότητας για το κυπριακό ηλεκτρικό σύστημα της διασύνδεσης με την Κρήτη και της αξιοποίησης μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο EuroAsia Interconnector δεν έπεισε την ΕΤΕπ

Τι έγραψαν ιστοσελίδες

Ιστοσελίδες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης της energypress.gr και της euro2day.gr, έγραψαν ότι υπήρχε ορόσημο καταβολής προκαταβολής ύψους 50 εκατ. στις 7 Σεπτεμβρίου από τη EuroAsia προς τη Nexans, για την πρώθηση της συμφωνίας για κατασκευή του καλωδίου, το οποίο όμως ορόσημο δεν τηρήθηκε από την εταιρεία. Και οι δύο ιστοσελίδες αναφέρουν πως η εξέλιξη αυτή κάνει βαρύτερα τα σύννεφα πάνω από το έργο και πιο έντονη την ανησυχία ως προς τις δυνατότητες της εταιρείας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις για την προώθηση της διασύνδεσης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «άλλες καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι (η μη καταβολή της δόσης) καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιφάνειας του φορέα του έργου και επί της ουσίας έρχονται να δικαιώσουν τις επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να γίνει πρώτα μελέτη και μετά να ληφθεί η όποια απόφαση εμπλοκής της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά ζητά το κράτος από τη μελέτη για EuroAsia

Η energypress.gr γράφει από πλευράς της ότι «η αθέτηση του οροσήμου για την πληρωμή της δόσης (σ.σ. την ύπαρξη του οποίου αμφισβητεί ο κ. Κτωρίδης) δεν θα σημάνει το τέλος της σύμβασης (με τη Nexans) για τον φορέα υλοποίησης, εντούτοις το κλίμα για το έργο έχει βαρύνει επικίνδυνα. Και οι επόμενες κινήσεις αναμένονται πρώτα απ’ όλα από τη Λευκωσία, όπου η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τον μέτοχο του Euroasia και να προβληματίζεται ως προς το κατά πόσο πρέπει να το χρηματοδοτήσει».