Σε συζητήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου, αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Το έργο του αγωγού Great Sea Interconnector είναι πολύ μεγάλο και έχει διαφορετικές τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες χρήζουν διεξοδικής συζήτησης, ανέφερε την Τετάρτη ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στη Λευκωσία μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Μάκη Κεραυνό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι και οι δύο χώρες είναι επί της αρχής υπέρ της κατασκευής αυτού του έργου, για λόγους που έχουν εξηγηθεί, προσθέτοντας πως υπέρ του έργου αυτού είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει εντάξει στα έργα προτεραιότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα, καθώς τον κάλυψαν οι αναφορές του κ. Χατζηδακη και συμπλήρωσε: «Ακριβώς είναι ένα έργο όχι απλό με πάρα πολλές πτυχές, τις οποίες χειρίζονται οι Υπουργοί Ενέργειας».

Πέραν των πιο πάνω, οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την κοινή δέσμευση τους για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Ο κ. Κεραυνός, καλωσορίζοντας τον κ. Χατζηδάκη, ανέφερε ότι έγινε μια «πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση για τις δυο οικονομίες, οι οποίες ευτυχώς σε αυτή τη συγκυρία είναι δύο πολύ καλές οικονομίες στην ΕΕ».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αφού μίλησε για εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin, είπε πως «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια επισκόπηση της πορείας τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής οικονομίας και να διαπιστώσουμε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει ευτυχώς την κρίση της περασμένης δεκαετίας». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια ποτέ δεν τελειώνει, πρέπει να συνεχίσουμε μπροστά και συμφωνούμε και οι δυο, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα με μια φιλοεπενδυτική πολιτική γιατί νομίζω αυτή η οικονομική προσέγγιση είναι προϋπόθεση για μια σταθερή ανάπτυξη».

Απαντώντας σε ερώτηση τι επενδύσεις βλέπει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι οικονομίες δεν είναι σοβιετικού τύπου. «Δεν είναι διευθυνόμενες οικονομίες, ο καθένας μπορεί να επενδύσει όπου νομίζει», είπε, για να προσθέσει πως «βασική επιδίωξη των Κυβερνήσεων πρέπει να είναι – και είναι στη δική μας περίπτωση – να διαμορφώνουν το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον. «Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα», είπε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια ρεκόρ εικοσαετίας όσον αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση για έκδοση εγχώριου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το όλο θέμα, ο κ. Κεραυνός είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο παρακολουθούμε σε συνεχή βάση και όταν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά είναι ευνοϊκές τότε προχωρούμε και σε εκδόσεις. «Επομένως δεν είναι κάτι στατικό αν θα γίνει τώρα ή μετά και είναι κάτι που παρακολουθείται συνεχή βάση», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ}