Το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο (ΚΣ) Παλιομετόχου απέλυσε παράνομα υπάλληλό του, ο οποίος επαναπροσελήφθη από το νέο Συμβούλιο, πλην όμως του οφείλονταν €311.718 εκ των οποίων, προς το παρόν του δόθηκαν μόνο €77.402.

Το θέμα της απόλυσης έφτασε μέχρι το Δικαστήριο (ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο υπάλληλος) όπου και δικαιώθηκε.

Σχετική αναφορά γίνεται σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά το σύνολο των κοινοτήτων και σε αυτήν αναφέρεται, πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλιομετόχου αγνόησε ακόμη και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στην έκθεση καταγράφονται και τα ακόλουθα: «Επιγραμματικά αναφέρεται πως σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, όλες οι πιο πάνω ενέργειες του προηγούμενου ΚΣ, το οποίο αγνόησε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση διαδοχικές καταδικαστικές προς αυτό αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήταν παράνομες και επιζήμιες τόσο προς το δημόσιο γενικά όσο και προς την Κοινότητα ειδικότερα.

Εξετάζοντας το θέμα ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει, πως το Κοινοτικό Συμβούλιο τερμάτισε την υπηρεσία του υπό αναφορά υπαλλήλου και αυτός επαναπροσελήφθη μετά από συμμόρφωση με αποφάσεις Δικαστηρίων. Στις οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2018, παρουσιάζονται οφειλές μισθών και ωφελημάτων σε υπάλληλο του Συμβουλίου οι οποίες προέκυψαν από την απόφαση του προηγούμενου Κοινοτικού Συμβουλίου να τον θέσει σε αναγκαστική άδεια μετ’ απολαβών, σε διαθεσιμότητα και σε απόλυση, αποφάσεις οι οποίες κρίθηκαν ως παράνομες από τα αρμόδια δικαστήρια.

Με βάση τα πιο πάνω, οι αποφάσεις των μελών του προηγούμενου ΚΣ το καθιστούν (ως συλλογικό διοικητικό όργανο) καθόλα και εξ ολοκλήρου, υπεύθυνο για κακοδιαχείριση, καθώς οι αποφάσεις του επιβαρύνουν τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Συμβουλίου και δημιουργούν αχρείαστες δαπάνες και υπερβάσεις οι οποίες δεν έχουν τύχει έγκρισης.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης:

Η έκταση του προβλήματος περιγράφεται ξεκάθαρα στη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερ. 30.7.2015, η οποία ήταν κόλαφος κατά του ΚΣ αναφέροντας πως «η συνολική εικόνα υποστηρίζει ως βάσιμη την αντίληψη του αιτητή (υπάλληλος) περί καταδιωκτικής πλέον διάθεσης εναντίον του».

Μετά την εκλογή του νέου ΚΣ, το οποίο άρχισε να ασκεί καθήκοντα από την 1.1.2017, αποφασίστηκε η επαναφορά του υπαλλήλου στη θέση του και συμμόρφωση με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Σημειώνεται, ότι ο υπό αναφορά υπάλληλος ζήτησε να του καταβληθούν επιπλέον άδειες, δικηγορικά και ιατροφαρμακευτικά έξοδα.

Ο εν λόγω υπάλληλος επέστρεψε στα καθήκοντά του από την 1.1.2017 με την ανάληψη καθηκόντων του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, σημειώνεται, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να καταβάλει τα ποσά που οφείλονται στον υπάλληλο και στο κράτος (Έφορο Φορολογίας, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, κ.λπ.)