Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστικής σημασίας. Αθήνα και Λευκωσία κατά τις σημερινές συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου θα καθορίσουν ρότα για κοινού αντιμετώπιση όλων των ανοικτών ζητημάτων. Κυπριακό, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους με το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών δεν αποκλείεται να γίνουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πως οι δύο χώρες θα μπορούν να προχωρήσουν σε καλύτερο συντονισμό. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης για το Κυπριακό αναμένεται ότι θα βρεθεί η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ. Πέραν από τις γενικές αναφορές που έχουν γίνει δημόσια από κυπριακής πλευράς, κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα ενημερωθεί κατά τρόπο συγκεκριμένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον οποίο η Λευκωσία αναμένει σημαντική συνδρομή τόσο στο χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται στη συνάντηση των δύο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και για τα ονόματα που έχει κατά νουν για να εμπλακούν από πλευράς ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με γεμάτες αποσκευές και καυτή ατζέντα στην Αθήνα ο ΠτΔ

Παρά το ότι σήμερα καταγράφεται μια ύφεση, η τουρκική προκλητικότητα θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη. Θέση του Κύπριου Προέδρου είναι πως η τουρκική επιθετικότητα τόσο σε βάρος της Κύπρου όσο και εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και ευρύτερα θα πρέπει να τύχει ενιαίας αντιμετώπισης από τις δύο χώρες. Θέση της κυπριακής πλευράς είναι πως θα πρέπει ανάμεσα στις δύο χώρες να υπάρχει συντονισμός τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι τριμερείς συνεργασίες είναι επίσης ένα ζήτημα τα οποίο θα απασχολήσει τη συνάντησης Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη. Στο θέμα αυτό αναμένεται ότι θα υπάρξει συντονισμός κινήσεων για αναθέρμανση των τριμερών σχημάτων, κυρίως προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου και του Ισραήλ, αλλά και της Ιορδανίας. Στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και χώρες του Κόλπου, όπως επίσης και τα ενεργειακά. 

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη αρχίζει σήμερα το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μαζί με τη σύζυγό του θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ενώ θα παραστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο. 

Αύριο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη θα έχει στο ξενοδοχείο όπου διαμένει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Τελευταία συνάντηση πριν αναχωρήσει για την Κύπρο θα είναι με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών. 

Με αεροσκάφος της γραμμής στην Ελλάδα 

Το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη είχε τα απρόοπτά του καθώς αναγκάστηκε να ταξιδέψει με αεροσκάφος της γραμμής προς την Ελλάδα αντί με το προεδρικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό αποφασίστηκε χθες αργά το απόγευμα αφού σε περιοδικό έλεγχο που διενεργήθηκε υπήρχε βλάβη στο προεδρικό αεροσκάφος και για καθαρά προληπτικούς λόγους προτιμήθηκε η εμπορική πτήση. Η βλάβη είχε εντοπιστεί πριν από δυο μέρες.