To Top
05:50 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επιμένει στη λογική του win-win για ζώνες η Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Επιμένει στη λογική του win-win για ζώνες η Τουρκία
  13 Δεκεμβρίου 2019, 9:01 πμ  
Νομιμοποίηση των τετελεσμένων που η ίδια δημιουργεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιζητά η τουρκική Κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να προλάβει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. οι οποίες αναμένεται να είναι άκρως επικριτικές κατά του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη. Η Άγκυρα προχώρησε στην κοινοποίηση της παράνομης συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας να αυξήσει ταυτόχρονα την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να σύρει την ελληνική Κυβέρνηση σε διαδικασία διαπραγματεύσεων στη λογική του win-win και της ανάδειξης της θέσης ότι είναι η μεγαλύτερη ηπειρωτική χώρα με το μεγαλύτερο μέτωπο παραλιών προς τη Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», η Τουρκία κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη τη συμφωνία της με τη Λιβύη σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Την κοινοποίηση στα Ηνωμένα Έθνη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσίγες, με ανάρτησή του στο τουίτερ στην οποία επισυνάπτει τη σχετική είδηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολού». Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κοινοποίηση της συμφωνίας έγινε χθες. Όπως αναφέρει το «Ανατολού», το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφτηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου. 
 
 
Σύμφωνα με το «Ανατολού», η συμφωνία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην περιοχή, όπου, όπως αναφέρει, η ένταση ήταν υψηλή τα τελευταία χρόνια μετά την ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και [μονομερών ενεργειών ορισμένων περιφερειακών χωρών», οι οποίες - όπως ισχυρίζεται-παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού σημειώνει ότι «οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών».«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.
 
Το δημοσίευμα επικαλείται την έκθεση της αμερικανικής γεωλογικής έρευνας (USGS) το 2010, σύμφωνα με την οποία η Λεκάνη της Λεβαντίνης διαθέτει αποθεματικό περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Χαρακτηρίζει μονομερείς τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) κήρυξε μονομερώς τις αποκαλούμενες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και άρχισε να δίνει άδειες σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες για την αναζήτηση ενεργειακών πόρων». Αναφέρει ακόμα ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, υποστήριζε πάντα μια ιδέα ίσου μεριδίου των πόρων στην περιοχή, σύμφωνα με το πνεύμα καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.
   
Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις καθηγητή του παράνομου πανεπιστημίου «Εγγύς Ανατολής» στα κατεχόμενα ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των ορίων της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι η Τουρκία έχει τις μεγαλύτερες ακτές της ηπειρωτικής Μεσογείου και σημειώνει ότι η κίνηση της βασίστηκε στις αρχές που δηλώνουν ότι τα νησιά που βρίσκονται σε λάθος πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων και των ακτών. Το μήκος και η κατεύθυνση των νησιών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ
 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε προχθές ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν, κατά την οποία συζήτησαν, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Η ρωσική Κυβέρνηση προς το παρόν τηρεί αποστάσεις στο όλο θέμα. «Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές... η Ελλάδα, η Κύπρος, ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (Πρωθυπουργός της GNA) Φάγιεζ αλ Σαράζ, να υπογράψει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μικαέλ Μπογκντάνοφ, στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
   
Προκαλούν με δηλώσεις
 
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν το να συζητείται από άλλες χώρες το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει συμφωνία με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.
 
Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι καινούργια. Σε σχέση με αυτό το θέμα δημιουργήθηκε θόρυβος, υπάρχουν αντιδράσεις, είπε.
 
Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να συζητείται από άλλες χώρες μια συμφωνία που έγινε αμοιβαία από δύο χώρες, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες. «Είδαμε ότι Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και «νότιος Κύπρος» έκαναν συμφωνίες για να μας φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με όλες τις πλευρές για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης». Η μόνη εξαίρεση είναι η «νότια Κύπρος», είπε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, «επειδή δεν την αναγνωρίζουμε επίσημα».
 
«Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης»
 
Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε, και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
 
O Λίβυος αξιωματούχος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εξέφρασε την ιδιαίτερης σημασίας θέση ότι η «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι ένοπλες λιβυκές δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή που είχε αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κι αυτό διότι, όπως είπε, «αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν νόμιμη δυνατότητα να την υπογράψουν». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα.
 
«Οπότε βάσει των προβλεπόμενων η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία, οπότε δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής μνημονίων που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού κράτους καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η νόμιμη Βουλή της Λιβύης την απορρίπτει, όπως επίσης και οι ένοπλες δυνάμεις της χώραςς την απορρίπτουν. «Και θα αντισταθούμε σε όποιον παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Λιβύης», ξεκαθάρισε με νόημα.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλας, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του κ. Σαλέχ στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει του γεγονότος ότι έχει τοποθετηθεί με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Ως ελληνικό κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση για τη Λιβύη και υποστηρίζουμε τις προσπαθείς του ΟΗΕ που γίνονται προς τον σκοπό αυτό».
 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Λίβυου πολιτικού, «σύμφωνα με την οποία όσα υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου». 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...