To Top
15:57 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάντως, στη Σαουδική Αραβία κατάργησαν την ξεχωριστή είσοδο για γυναίκες στα εστιατόρια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Πάντως, στη Σαουδική Αραβία κατάργησαν την ξεχωριστή είσοδο για...
  15 Δεκεμβρίου 2019, 11:01 πμ  
Στη Σαουδική Αραβία, μόλις την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι τα εστιατόρια και τα καφέ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να διαθέτουν διαφορετικές εισόδους για τις γυναίκες. Διότι μέχρι τώρα, στο παρά πέντε του 2020, είχαν δύο εισόδους, μία για τους άνδρες που ήταν μόνοι τους και μία για τις γυναίκες και τις οικογένειες. Τ’ ακούς αυτά και λες, καλά είμαστε εμείς, περάσαμε σε άλλες εποχές, δεν συγκρινόμαστε. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με τέτοια καθεστώτα. Όπου, εκτός από τις διαφορετικές εισόδους, οι γυναίκες μόλις πριν από μερικούς μήνες απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητα μόνες τους. Η σύγκριση ας γίνει με τη Φινλανδία, για παράδειγμα, όπου προχτές επέλεξαν να τους κυβερνά ως Πρωθυπουργός μία γυναίκα 34 χρονών, η Σάνα Μάριν, η οποία στα 27 της ήταν δημοτική σύμβουλος και στη συνέχεια υπουργός Μεταφορών. Άσε που είναι και παιδί ζευγαριού γυναικών, και ανύπαντρη μητέρα, κι αυτά ούτε καν αναφέρονται, διότι θεωρούνται απολύτως αποδεκτά και χωρίς νόημα να απασχολούν την κοινή γνώμη.

Εμείς, βέβαια, και να βρίσκαμε άξιο 34χρονο να κάνουμε Πρόεδρο δεν μπορούμε, διότι το Σύνταγμα προνοεί ότι για να είναι υποψήφιος πρέπει να έχει κλείσει τα 35. Εδώ, μόλις προ ολίγων ημερών με τροποποίηση του Συντάγματος απέκτησαν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι βουλευτές όσοι συμπληρώνουν το 21ο έτος ηλικίας. Μέχρι τώρα έπρεπε να ήταν 25 και πάνω. Τους δίνουμε όπλα να πολεμήσουν από τα 17–18, αλλά για βουλευτές δεν μας κάνουν. Εντάξει, δεν θα γίνουμε Φινλανδία. Αλλά, για να προχωρούμε ας γίνονται οι συγκρίσεις με τους καλύτερούς μας, όχι με τους χειρότερους. Διότι, στις μέρες μας, στην ευρωπαϊκή μας χώρα, το να σχηματίζεις Υπουργικό Συμβούλιο και να μην βρίσκεις πάνω από μία γυναίκα να κάνεις υπουργό, είναι ως να πλησιάζεις στη Σαουδική Αραβία με την ξεχωριστή είσοδο εστιατορίων για τις γυναίκες και όχι στη Φινλανδία με την 34χρονη Πρωθυπουργό.

Άσε, που είχαμε αυτή την εβδομάδα και την απόφαση του Κακουργιοδικείου για τον θάνατο της Petrana Milchova Nikolova, από επίθεση σκύλων και όσα επισήμανε το δικαστήριο είναι αρκετά για να υποδείξουν πόσο πίσω είμαστε, πόσο σε άλλα ύποπτα και διεφθαρμένα καθεστώτα προσεγγίζουμε. Όχι η απόφαση αθώωσης του ιδιοκτήτη των σκύλων, που σχολιάστηκε ευρέως, διότι η απόφαση βασίστηκε προφανώς στα νομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Αλλά κυρίως η διαχείριση της υπόθεσης από τους αστυνομικούς και τους ιατροδικαστές. Οι οποίοι διενήργησαν πέντε νεκροτομές στο σώμα της 46χρονης για να αποφασίσουν πώς πέθανε. ΠΕΝΤΕ! Και δύο ιατροδικαστές, όπως λέει το δικαστήριο, στα αρχικά στάδια της διερεύνησης ακολούθησαν προτροπές των ανακριτών και έβγαλαν πόρισμα ότι ο θάνατος επήλθε «πιθανόν» από γεωργικό μηχάνημα. Έκαναν νεκροτομή αλλά τους είπαν οι αστυνομικοί τι να γράψουν στο πόρισμά τους. Κι αυτοί συνεχίζουν να είναι ιατροδικαστές και αστυνομικοί του κυπριακού κράτους. Επίσης, βρήκαν αίμα στο κλουβί του σκύλου αλλά, όπως λέει το δικαστήριο, η προσπάθεια ταύτισης των δειγμάτων στο σώμα του θύματος με τα δόντια του σκύλου, ήταν αντιεπιστημονική και αυθαίρετη και έτσι δεν υπήρχε οποιαδήποτε μαρτυρία ταύτισης.
 
Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη. Και ποιοι την έκαναν; Μήπως, σκόπιμα έγινε έτσι; Μήπως, αποφάσισαν οι αστυνομικοί ή οι ιατροδικαστές ή άλλοι, ότι έπρεπε να αθωώσουν αυτοί τον ιδιοκτήτη των σκύλων αντί να περιμένουν το δικαστήριο; Συνήθως, μόνο σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα συμβαίνουν αυτά. Αποφασίζουν οι αστυνομικοί ποιος είναι ένοχος και ποιος αθώος, έχουν δικά τους κριτήρια. Σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά καθεστώτα όποιος τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο διώκεται. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζει το Κακουργιοδικείο ότι ιατροδικαστές και αστυνομικοί υπερέβησαν των καθηκόντων τους και να περνά απαρατήρητο. Στην Κύπρο; Στην Κύπρο, δεν βαριέσαι…
*  
Στη φωτογραφία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ασπάζεται την 34χρονη Πρωθυπουργό της Φινλαδίας, Σάνα Μάριν.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...