Ως το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα στην Κύπρο μετά την κατοχή χαρακτήρισε ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας, Ανδρέας Παπάς, το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και των τροχαίων ατυχημάτων στην Κύπρο, που επιφέρουν απώλεια ανθρωπίνων ζωών και κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα.

Κληθείς να σχολιάσει το τετραπλό θανατηφόρο τροχαίο, ο κ. Παπάς σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αναφορές της Αστυνομίας, με βάση το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα που βρίσκεται στα χέρια της Τροχαίας, φέρεται να υπήρξε παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Κάλεσε ακολούθως τους βουλευτές, οι οποίοι εξετάζουν τη μείωση του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη στις συμβολές, όπου υπάρχουν τοποθετημένες σταθερές κάμερες τροχαίας, να το ξανασκεφτούν, εφόσον, όπως υπέδειξε ο κ. Παπάς, αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση, η οποία ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το ύψος της τιμής του προστίμου (300 ευρώ), ανέφερε ότι χρειάζεται να μελετηθούν οι τεχνολογικές ρυθμίσεις του συστήματος, ώστε να μην αδικείται κανείς, ενώ υπογράμμισε ότι όποιος πολίτης θεωρεί ότι έχει αδικηθεί μπορεί να ζητήσει να δει το σχετικό βίντεο.

Υποστήριξε ακόμη ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετούνται μετακινούμενες κάμερες στις διασταυρώσεις των φώτων τροχαίας, ώστε από τις 300 διασταυρώσεις, που υπάρχουν, να μην ελέγχονται μόνο συγκεκριμένες συμβολές, όπως τώρα, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με την επίδειξη ανεύθυνων συμπεριφορών.

Σημείωσε επίσης, ότι παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι οδηγούν ευσυνείδητα, με γνώση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και δεν έχουν επιφορτιστεί με βαθμούς ποινής, εντούτοις υπάρχει ένα 10% στην Κύπρο, που οδηγεί απρόσεκτα. Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, είναι αναγκαίο να λειτουργούμε αμυντικά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι, αν δούμε τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, καταγράφεται ότι το 1/3 των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα αφορά σε αλλοδαπούς.

Ο κ. Παπάς αναφέρθηκε καταληκτικά και στη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας, αφού δύναται να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές.