Πολλά ήταν τα ευρήματα που προέκυψαν από την χθεσινοβραδινή αναπαράσταση του τετραπλού θανατηφόρου που σημειώθηκε 30 λεπτά μετά την έλευση του νέου έτους σε φωτοελεγχόμενη διασταύρωση στη Λεμεσό, οδηγώντας στον θάνατο τέσσερα πρόσωπα.

Από την αναπαράσταση που διενεργήθηκε από εμπειρογνώμονες της Τροχαίας Αρχηγείου και του Επαρχιακού Κλιμακίου Λεμεσού, έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα που φαίνεται να συνέτειναν καθοριστικά ώστε να συμβεί η τροχαία σύγκρουση με τραγικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω για να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού υφίστανται γκρίζα σημεία κυρίως ως προς το κατά πόσο οι δύο οδηγοί είχαν ορατότητα ο ένας για τον άλλο και αν την ώρα της σύγκρουσης άρχισε η εναλλαγή των φώτων.

Αυτό που ξεκαθάρισε από την ψεσινή αναπαράσταση είναι ότι:

– Ο οδηγός κινείτο με ταχύτητα πάνω από το όριο (είναι 50χλμ) και φαίνεται προκαταρκτικά να πλησιάζει τα 90χλμ.

– Ο οδηγός φαίνεται να πέρασε με κόκκινο, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει το αντίθετο.

– Δεν φαίνονται στον δρόμο σημάδια φρεναρίσματος, γι’ αυτό και θα εξεταστεί κατά πόσο το διπλοκάμπινο έφερε σύστημα ABS.

Παράλληλα, εξετάζεται επισταμένα κατά πόσο οι δυο οδηγοί είχαν οπτική επαφή ο ένας με τον άλλο, κάτι που θα ξεκαθαρίσει και με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν αλλά και το βίντεο από το βενζινάδικο.

Κατά την αναπαράσταση, λήφθηκαν υπόψη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τελικές θέσεις των οχημάτων, το βάρος τους, οι καιρικές συνθήκες, ο φωτισμός και άλλοι παράγοντες.

Για τον υπολογισμό της ταχύτητας του διπλοκάμπινου, σημαίνοντα ρόλο είχε το βίντεο. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», χρονομετρείται η ώρα που φαίνεται το όχημα μέχρι την ώρα της σύγκρουσης και βάσει επιστημονικών υπολογισμών εκτιμάται η ταχύτητα.

Όλα τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων θα καταγραφούν σε έκθεση πολλών σελίδων η οποία μαζί με όλες τις μαρτυρίες και τα ευρήματα από τη σκηνή, θα διαβιβαστούν πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα στη Νομική Υπηρεσία ώστε ν’ αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στον 44χρονο οδηγό.

Τα ευρήματα της αναπαράστασης θα έχουν βαρύνουσα σημασία για τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν στον οδηγό, δηλαδή, κατά πόσο θα του ασκηθεί ποινική δίωξη στη βάση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα ή άλλων άρθρων. Αναμένεται επίσης το αποτέλεσμα εξέτασης αλκοόλης για την οδηγό.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι τα ευρήματα από την αναπαράσταση θα παρουσιαστούν ενώπιον του Δικαστηρίου. 

Όπως πρόσθεσε, έχουν εξαχθεί κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα ληφθούν υπόψιν στη διερεύνηση, θα είναι εντός του ποινικού φακέλου, ώστε να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ή τουλάχιστον να έχουμε το υλικό που χρειάζεται για να καταλήξουμε σε ποια αδικήματα και τη σοβαρότητα των αδικημάτων που προκύπτουν από τη διερεύνηση. 

Ο κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι η διαδικασία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να διαφυλαχθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.