Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για το πολύκροτο σκάνδαλο με τη Μονή Οσίου Αββακούμ, με τον εκπρόσωπο Τύπου της να δηλώνει πως αυτή τη στιγμή αξιολογείται μεγάλος όγκος μαρτυρικού υλικού και μετά θα αποφασιστεί ποια αδικήματα προκύπτουν και κατά πόσον θα γίνουν συλλήψεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρέου για την υπόθεση, ανέφερε αρχικά ότι εξετάζεται μεγάλος όγκος τεκμηρίων, μεταξύ των οποίων, βίντεο από κλειστά κυκλώματα και έγγραφα, με το σημαντικότερο τεκμήριο να αποτελεί το χρηματικό ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ, που υπήρχαν σε χρηματοκιβώτιο της Μονής Αββακούμ, τονίζοντας ότι οι δύο ποινικοί ανακριτές θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία διερευνά δυο ξεχωριστές υποθέσεις, και συγκεκριμένα την καταγγελία του Μητροπολίτη Ησαΐα για διάπραξη αδικημάτων οικονομικής φύσεως από τους μοναχούς και την καταγγελία των δυο εμπλεκόμενων μοναχών για απαγωγή, άσκηση βίας και εξαναγκασμό σε υπογραφή ομολογιών, καθώς και παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε σχέση με το οπτικοακουστικό υλικό.

Ερωτηθείς αν εάν έχουν εκτελεστεί εντάλματα σε υποστατικά, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο καταστροφής τεκμηρίων, ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι έγιναν ενέργειες από την επόμενη μέρα της καταγγελίας και εάν χρειαστεί και τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες.

Κληθείς να σχολιάσει αν έγιναν έρευνες στη Μητρόπολη Ταμασού, το αρνήθηκε σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα γίνουν στην πορεία.

Ερωτηθείς αν εάν παραλήφθηκαν τεκμήρια από τη Μητρόπολη Ταμασού, απάντησε ότι έχουν παραληφθεί αρκετά τεκμήρια και από κλειστά κυκλώματα. Χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθούν».

Σημείωσε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία με τη γυναίκα που παρουσιάζεται σε βίντεο να δέχεται χτύπημα με ζώνη από μοναχό και αναμένεται να κληθεί για κατάθεση.

Υπέδειξε ότι δύο μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου μετέβησαν καθήκοντος στον χώρο καταμέτρησης των χρημάτων, ενώ γίνονται εξετάσεις για να διαφανεί αν βρίσκονταν στην καταμέτρηση πέραν από αυτούς κι αστυνομικοί εκτός καθηκόντως.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα σε ποιο βαθμό ήταν ενήμερος ο Αρχηγός γι αυτή την υπόθεση στη Μονή, ο κ. Ανδρέου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή το περασμένο Σάββατο έχουμε αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που μετέβησαν στη Μονή βρίσκονταν καθήκοντος, για προστασία και μεταφορά αντικειμένων αξίας από τη Μονή στη Μητρόπολη. Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας στη Μονή».

Ερωτηθείς αν θα κληθεί κι ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ για κατάθεση, ανέφερε ότι θα κληθούν όλα τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με κάποιο τρόπο.

Σχολιάζοντας τη μη διενέργεια συλλήψεων μέχρι στιγμής σημείωσε ότι «οι συλλήψεις δεν αφορούν καταγγελίες από θεσμούς, αλλά οι συλλήψεις γίνονται στη βάση μαρτυριών. Για να μην γίνει σύλληψη μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα». Τόνισε ακόμη ότι αν χρειαστεί να γίνουν συλλήψεις, να είστε βέβαιοι πως θα γίνουν.

Ανέφερε ακόμη ότι διερευνήθηκε το άσπρο όχημα που παρουσιάζεται στο βίντεο κατά τη μεταφορά του χρηματοκιβωτίου τη Μονής και δεν προέκυψε οτιδήποτε που να συνιστά αδίκημα.

Ερωτηθείς καταληκτικά αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της διερεύνησης, ο κ. Ανδρέου αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία περίμενε να δει την εξέλιξη της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου και μόλις έγινε η καταγγελία άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπέδειξε ότι ακόμη και αν μη γινόταν η σχετική καταγγελία «δεν θα μέναμε άπραγοι».