Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Παρόλο που ΛΑΤΡΕΥΩ τα πράγματα που δημοσιεύεις, Άννη και σίγουρα με βοηθούν, καθώς συνεχώς με υπενθυμίζεις να μην αφήνω την αρνητικότητα να κυριαρχεί, τείνω να σκέφτομαι ότι είναι πραγματικά δύσκολο να τα εφαρμόσει κάποιος.
Και δεν είναι ότι είμαστε τεμπέληδες, απλά οι αρνητικοί παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου μπορεί να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικοί από αυτούς ενός άλλου!!!

  • ΚΟ, Λευκωσία

Απάντηση
Αγαπητέ Κ,
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σε βοηθούν τα άρθρα μου. Συνέχισε να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι.
Όσο διαφορετικοί και αν είναι οι αρνητικοί παράγοντες στη ζωή του κάθε ανθρώπου, εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει κάποιος αυτές τις προκλήσεις. Το 10% είναι οι εξωτερικοί παράγοντες και το 90% οι εσωτερικοί. Αυτό ονομάζεται Συναισθηματική Ευφυΐα ή Νοημοσύνη (EQ – Emotional Intelligence).

Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ρύθμιση των συναισθημάτων μας, η αποτελεσματική αντίδραση, καθώς και η αντίδραση στα συναισθήματα των άλλων είναι σημαντικά κομμάτια της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Όσο πιο ψηλό δείκτη EQ έχω, τόσο καλύτερα μπορώ να διαχειριστώ τις καταστάσεις στη ζωή μου χωρίς να καταρρέω. Όσο πιο χαμηλό δείκτη EQ έχω, τόσο περισσότερο δυσκολεύομαι να διαχειριστώ αυτές τις καταστάσεις.

Το EQ μας αυξάνεται κατά την διάρκεια της ζωής μας, μέσα από τις εμπειρίες μας και τον τρόπο που μαθαίνουμε να τις διαχειριζόμαστε. Τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μας, που είναι από τα πιο σημαντικά, το EQ μας αυξάνεται ραγδαία, αν έχουμε αρκετά ερεθίσματα από το περιβάλλον μας. Από τα 6-12 αυξάνεται με πιο σιγανούς ρυθμούς και μετά τα 12 στην εφηβεία με ακόμα πιο σιγανούς ρυθμούς.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι με την κατάλληλη μάθηση και καθοδήγηση μπορούμε να αυξήσουμε τον δείκτη του EQ μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής μας πιο αποτελεσματικά.

Ο τρόπος που μας μεγαλώνουν μας διδάσκει να βιώνουμε τη ζωή μέσα από πολικότητες, όπως Καλό-Κακό, Σωστό-Λάθος, Δύσκολο-Εύκολο, κλπ.
Όλα αυτά είναι στάσεις ζωής, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Γίνονται πραγματικά για κάθε άτομο, επειδή εκείνο το άτομο τείνει να επικεντρώνεται σε ένα από τα δύο. Αυτές οι πολικότητες δεν υπάρχουν πραγματικά, επειδή αυτό που είναι εύκολο για σένα μπορεί να είναι δύσκολο για μένα και αντίστροφα! Οπότε, τι είναι εύκολο και τι είναι δύσκολο;

Είναι αντιλήψεις και πιστεύω που δημιουργούμε μέσα από τη συνεχή επανάληψη! Οπότε, πάλι, όλα καταλήγουν στην επιλογή! Πώς θέλω να βιώνω τον κόσμο μου; Ως τον χειρότερο εφιάλτη ή ως το ωραιότερο όνειρο; Η επιλογή είναι δική μου και μόνο δική μου. Και κάνω αυτήν την επιλογή προσαρμόζοντας τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματά μου προς την κατεύθυνση της Αγάπης!
Αγάπη για το εαυτό μας και αγάπη για τους άλλους!

Δεν υπάρχει τέλεια ζωή. Απλά υπέροχες στιγμές. Και αυτές τις στιγμές θέλεις να αγαπάς. Είναι αυτές οι στιγμές που κάνουν όλο το ταξίδι της ζωής να αξίζει.

Να έχεις μια υπέροχη ημέρα γεμάτη υπέροχα όνειρα!
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου με αυξημένο δείκτη EQ και να διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi