Με ολόκληρο τον κόσμο στα πόδια τους, στους -38 βαθμούς Κελσίου και περιτριγυρισμένοι από ολόλευκο πάγο, απόλαυσαν μια μοναδική συναυλία στα 6.700 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην ψηλότερη κορυφή της Λατινικής Αμερικής.

Πρωταγωνίστρια η Κύπρια πιανίστα Τατιάνα Στούπακ, η οποία διεκδικεί το ρεκόρ Guinness για τη μουσική της εμφάνιση στο Ακονκάγκουα της Αμερικής με το σλαβικό πολύχορδο μουσικό όργανο gusli. Η κ. Στούπακ, που έχει παίξει μουσική και στις κορυφές των βουνών Νταμαβάντ, Ελμπρούς και Κιλιμάτζαρο, μίλησε στον «Φ» για τη μοναδική της εμπειρία και την αγωνία της αναμονής για το ρεκόρ. 

Η αναχώρηση από την Κύπρο έγινε την Πρωτοχρονιά, όπου συνάντησε μια ομάδα άλλων δέκα ορειβατών. Μετά από δύο εβδομάδες εγκλιματισμού και αναρρίχησης, τα μέλη της ομάδας έφτασαν στην κορυφή στις 16 Ιανουαρίου, υψώνοντας μεταξύ άλλων και τη σημαία της Κύπρου. Η ανάβαση ήταν αρκετά επίπονη. «Περνούσαμε από χιόνι μέχρι το γόνατο. Ήταν εξαιρετικά κουραστικό». 

Στη διάρκεια της κατάβασης η ομάδα ενώθηκε με ακόμη 20 ορειβάτες και πραγματοποιήθηκε μια στάση για τη συναυλία, με στόχο η κ. Στούπακ να καταρρίψει το ρεκόρ που υπάρχει από το 2012. Βρίσκονταν στα 6.700 μέτρα, δηλαδή 224 μέτρα από το προηγούμενο ρεκόρ. Η κ. Στούπακ μοίρασε στο κοινό μουσικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου είχε αγοράσει προηγουμένως εισιτήρια, και προσέφερε μελωδίες γνωστών συνθετών στο gusli. «Έπρεπε πρώτα να βγάλω γάντια και θερμαντικά χεριών, για να παίξω με γυμνά δάχτυλα πάνω στις χορδές, σε θερμοκρασία -38 βαθμούς Κελσίου. Η συναυλία διήρκησε 17 λεπτά», δήλωσε μετά.