Μεγάλο βήμα για να συναντήσει την Ιερά Σύνοδο έκανε ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ζητώντας και γραπτώς άρση του αφορισμού που του επεβλήθη στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 από πενταμελή Συνοδική Επιτροπή.

Ο επίσης θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος κίνησε τα νήματα προς την κατεύθυνση άρσης του αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ανέφερε στον «Φ», πως η επιστολή εστάλη χθες και τώρα αναμένεται κίνηση από πλευράς της Συνόδου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ο κ. Κυριακού δεν θέλησε ένα δώσει λεπτομέρειες και περιορίστηκε να χαρακτηρίσει το περιεχόμενο τη επιστολής ως μεγάλο βήμα προς άρση και αυτής της εκκρεμότητας από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, αλλά και της Ιεράς Συνόδου γενικότερα. Πλησιάζουν οι άγιες μέρες του Πάσχα και ελπίζω πως ο Μακαριότατος θα αναλάβει πρωτοβουλία να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο εντός τη εβδομάδας ώστε να πορευθούμε προς το Πάσχα με ηρεμία, είπε.

Σημειώνεται, πως τα πέντε μέλη της Συνοδικής Επιτροπής που καταδίκασε τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη ήταν ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (νυν Αρχιεπίσκοπος), ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει ο δρόμος για άρση αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη

Ο αφορισμός επεβλήθη για θέσεις τις οποίες είχε εκφράσει ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης επί θεολογικών θεμάτων και κρίθηκαν ότι υπερέβαιναν τις «κόκκινες γραμμές» της ηγεσίας της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται, πως εκτός από την περίπτωση του Ανδρέα Πιτσιλλίδη εκκρεμεί και η περίπτωση του Αρχιμανδρίτη Παγκάρτιου Μερακλή, ο οποίος ετέθη σε αγία «άχρι καιρού», (μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες με την πάροδο του χρόνου) το 1998. 

Πρόσφατα, ο Παγκράτιος Μερακλής είχε επιδώσει επιστολή στον οικείο Μητροπολίτη (Μόρφου Νεόφυτο) ζητώντας να διαβιβάσει στον Αρχιεπίσκοπο και κατ’ επέκταση στην Ιερά Σύνοδο το αίτημα του για άρση της αργίας.

Υπενθυμίζεται, πως όπως δημοσίευσε ήδη ο «Φ», ο Μακαριότατος βλέπει με θετικό μάτι το αίτημα αποκατάστασης του Αρχιμανδρίτη και είναι έτοιμος να το στηρίξει, αν αυτή είναι και η θέση του Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος παλαιότερα είχε προτείνει στον Παγκράτιο να υποβάλει σχετικό αίτημα γραπτώς, ώστε να το προωθήσει ο ίδιος στην Σύνοδο.