Τέλος στην περίοδο χάριτος στους οδηγούς αφού σε μια εβδομάδα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου, θα τεθούν σε κανονική λειτουργία οι νέες κάμερες που θα ελέγχουν τέσσερα σταθερά σημεία, δύο στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό.

Οι σχετικοί έλεγχοι του συστήματος από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών έγιναν χθες και φαίνεται ότι όλα κυλούν ομαλά, γι’ αυτό και δόθηκε το πράσινο φως για ν’ ανάψουν και επίσημα τα φλας από τις νέες κάμερες. Με τη λειτουργία των καμερών στα τέσσερα νέα σημεία, ολοκληρώνεται η Α΄ φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, που περιελάβανε τη λειτουργία καμερών σε συνολικά έξι σημεία. Ήδη για την Α΄ φάση έχουν τεθεί σε κανονική λειτουργία, δύο κάμερες στη Λεωφόρο Λεμεσού με τη συμβολή της με την οδό Αρμενίας και τέσσερις κάμερες στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή με τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Προδρόμου.

Οι νέες κάμερες που θα λειτουργήσουν αμέσως μετά την ημέρα του Κατακλυσμού θ’ αφορούν στα εξής σημεία στη Λευκωσία:

Λεωφόρος Μακαρίου στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (φώτα Λυκαβητού) – τρεις κάμερες.
Λεωφόρος Στροβόλου στη συμβολή της με την οδό Μαχαιρά (παρά την Πέψι Κόλα) – τρεις κάμερες.

Στη Λεμεσό έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα δύο σημεία:

Λεωφόρος Μακαρίου στη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Νίκου Παττίχη (τέσσερις κάμερες).
Στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Αγίας Ζώνης (τέσσερις κάμερες).

Η Αστυνομία, όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, πριν οι νέες κάμερες τεθούν σε κανονική λειτουργία θα εκδώσει ανακοίνωση (πιθανόν σήμερα) όπου θα πληροφορεί τους οδηγούς για το γεγονός ώστε να είναι ενήμεροι.

Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία των τεσσάρων σημείων οι σταθερές κάμερες θα ανέλθουν στις 24. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν και 12 κινητές κάμερες, ενώ σύντομα θα αυξηθούν στις 20 που είναι και ο τελικός αριθμός. Βάσει του συμβολαίου, η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εγκαταστήσει και παραδώσει άλλες 66 κάμερες σε σταθερά σημεία που θα καλύψουν όλες τις πόλεις της Κύπρου πλην την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, η οποία θα καλύπτεται μόνο από κινητές κάμερες. Με την ολοκλήρωση της Β΄ και τελευταίας φάσης, θα λειτουργούν 90 κάμερες σε σταθερά σημεία και 20 κινητές.

Στο μεταξύ, έχουν διαφοροποιηθεί ορισμένα από τα αρχικά σημεία που επιλέγηκαν για την εγκατάσταση σταθερών καμερών, είτε λόγω αλλαγών στο οδικό δίκτυο είτε λόγω επαναξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία δεν θα τοποθετηθούν κάμερες παρά τα φώτα Καλησπέρα στην είσοδο της πρωτεύουσας, αφού αυτά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν με τη δημιουργία μεγάλου ανισόπεδου κόμβου σε κοντινό σημείο. Επίσης, δεν θα τοποθετηθούν κάμερες στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ με τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως (παρά το ντεπόζιτο της Υδατοπρομήθειας) λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αυτή τη στιγμή μελετάται η τοποθέτηση καμερών στη συμβολή των φώτων της Λεωφόρου Αρχαγγέλου και Μακεδονιτίσσης (φώτα K Cineplex).

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, ακυρώνεται η επιλογή των τριών σταθερών σημείων που είχαν επιλεγεί για τοποθέτηση καμερών στο οδικό δίκτυο της επαρχίας Μόρφου, λόγω ανακατασκευής του αυτοκινητόδρομου με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και ο οποίος θα ελέγχεται από κινητές κάμερες. Στη Λεμεσό, θα γίνει αναπροσαρμογή σε κάποια σημεία που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο, το πλέον πιθανό είναι να τοποθετηθούν σταθερές κάμερες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού από το νοσοκομείο προς το νέο λιμάνι.

Τα κενά φέρνουν αλλαγές στο νόμο

Σε δημόσια διαβούλευση έχουν τεθεί οι αλλαγές που προωθούνται σε σχέση με τον νόμο για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή Τροχαίας, προωθείται αλλαγή της νομοθεσίας ώστε η ενημέρωση του παραβάτη οδηγού να γίνεται και μέσω sms στο κινητό του αντί μόνο μέσω Ταχυδρομείου, κι’ αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, πολλοί να μην πηγαίνουν να το παραλάβουν. Επίσης, θα αλλάξει η νομοθεσία ώστε οι εταιρείες να υποχρεώνονται να υποδεικνύουν τον οδηγό του οχήματός τους που καταγγέλθηκε από τις κάμερες.

Μια άλλη τροποποίηση που προέκυψε πρόσφατα, αφορά στην ποινικοποίηση της παρεμπόδισης των κινητών καμερών. Οδηγοί σταθμεύουν το όχημά τους πίσω από το βαν με τις κάμερες παρεμποδίζοντάς τις από του να καταγράφουν τις τροχαίες παραβάσεις.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και είναι έτοιμες για καταχώρηση στο Δικαστήριο, οι πρώτες υποθέσεις που αφορούν παράληψη πληρωμής του εξώδικου προστίμου από οδηγούς που καταγγέλθηκαν. Έχει κλειδώσει η διαδικασία για διαβίβαση από την διαχειρίστρια εταιρεία των στοιχείων των παραβατών οδηγών προς την Αστυνομία και έτσι θα ετοιμάζεται σχετικός φάκελος για καταχώρηση στο Δικαστήριο.