Αύξηση σημειώνουν χρόνο με τον χρόνο τα ρατσιστικά περιστατικά στην Κύπρο γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην μη ανοχή από την κοινωνία πλέον τέτοιων συμβάντων. Η πρόσφατη καταδίκη 44χρονου στη Λάρνακα για την βάναυση επίθεση κατά γυναίκας από το Κονγκό που είχε στην αγκαλιά το παιδί της, είναι μια από τις πολλές με ρατσιστικά κίνητρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από το 2005-2021 καταγγέλθηκαν ή έγιναν αναφορές 413 περιστατικών, τα πλείστα εκ των οποίων αφορούσαν την εθνικότητα ή εθνοτική καταγωγή του θύματος. Από αυτά μόνο οι 196 υποθέσεις διερευνήθηκαν, αφού για τα υπόλοιπα είτε αποσύρθηκε το παράπονο, είτε απλά τα θύματα έκαμαν αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία, μη επιθυμώντας να διερευνηθεί. Παράλληλα, τα δικαστήρια, δεν ανέχονται πλέον τέτοιες συμπεριφορές, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές στους θύτες.

Η αύξηση των ρατσιστικών περιστατικών το τελευταίο διάστημα αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας, την αύξηση της εγκληματικότητας με τη συμμετοχή αλλοδαπών, ενώ είχαμε και φαινόμενα μαζικών συμπλοκών Κυπρίων με αλλοδαπούς σε ορισμένες περιοχές (Χλώρακα, Έμπα, παλαιά Λευκωσία). Η νομοθεσία έχει γίνει πιο αυστηρή για τέτοια περιστατικά ώστε να είναι αποτρεπτική, ωστόσο ολοένα και έρχονται στην επιφάνεια νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ρατσισμού και ρητορικής μίσους.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν το 2020 αφού έφτασαν τα 61, ενώ το 2019 καταγγέλθηκαν άλλα 52 περιστατικά. Τα 191 από τα 413 συνολικά περιστατικά – αναφορές, αφορούν ρατσιστική επίθεση σε σχέση με την καταγωγή του θύματος. Χαρακτηριστική ήταν η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε Ρωσίδα το 2019 από δύο αδελφές σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, με σχετικό βίντεο να κυκλοφορεί παγκύπρια. Αρχικά το δικαστήριο επέβαλε στις δύο κατηγορούμενες πρόστιμο ύψους 700 ευρώ, ωστόσο μετά από έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2021 αύξησε την ποινή σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή και καταβολή συνολικού προστίμου 3.400 ευρώ για την κάθε κατηγορούμενη.

Η δεύτερη τρανταχτή υπόθεση ρατσισμού που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, αφορά τον άγριο ξυλοδαρμό αλλοδαπής γυναίκας από το Κονγκό, από 44χρονο στις 13 Ιουλίου 2022 στη Λάρνακα. Βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τον ξυλοδαρμό που δέχθηκε η 29χρονη, η οποία κρατούσε το παιδί της και προσπαθούσε να το προστατέψει από τα κτυπήματα που δεχόταν η ίδια. Μόλις την περασμένη βδομάδα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τον κατηγορούμενο για ρατσιστική συμπεριφορά, σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την κοινωνία ότι ο ρατσισμός δεν γίνεται αποδεκτός.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, εκκρεμούν στο Δικαστήριο 125 υποθέσεις (στοιχεία μέχρι και το 2021), υπό εκδίκαση βρίσκονται 23 υποθέσεις, για άλλες 31 έγινε αναστολή ή διακοπή της δίκης, σε έξι περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ σε 65 υποθέσεις υπήρξε καταδίκη του κατηγορούμενου.

Οι πέντε υποθέσεις του 2022

Οι υποθέσεις ρατσιστικής βίας συνεχίστηκαν και το 2022 όπου καταγράφηκαν πέντε σοβαρά περιστατικά και μια σειρά άλλων που θεωρούνται μικρότερης σημασίας.
Η πρώτη υπόθεση αφορά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων της Έμπας και ομάδας αλλοδαπών έξω από καφενείο του χωριού στις 15 Απριλίου. Από τη συμπλοκή σημειώθηκαν ζημιές στο καφενείο και σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο σημείο των επεισοδίων, ενώ τραυματίστηκε και αριθμός ατόμων.

Στις 18 Απριλίου, η Αστυνομία συνέλαβε 35χρονο στη βάση δικαστικού εντάλματος για αδικήματα επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας Νόμου. Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τον 46χρονο που καταδικάστηκε την περασμένη βδομάδα στη Λάρνακα.

Η τρίτη υπόθεση αφορά 48χρονο από την επαρχία Αμμοχώστου, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση για αδικήματα εκ προθέσεως, υποκίνηση βίας σε πρόσωπο που προσδιορίζεται στη βάση της εθνικής καταγωγής κατά τρόπο που έχει απειλητικό χαρακτήρα, επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία και απειλής εναντίον 63χρονου.

Στις 23 Ιουλίου συνέβη νέο περιστατικό ρατσισμού, αφού αναίτια δύο νεαροί ξυλοκόπησαν 23χρονο από το Πακιστάν. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην παλαιά Λευκωσία και καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης Το βίντεο δείχνει τον 23χρονο να κατευθύνεται πεζός προς το σπίτι του. Κάποια στιγμή ένα όχημα τον πλησίασε με τους δύο νεαρούς να αρχίζουν να τον βρίζουν, ενώ στη συνέχεια κατέβηκαν από το όχημα και άρχισαν να τον κτυπούν.

Δύο πρόσωπα ηλικίας 19 και 21 ετών συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με επίθεση εναντίον του 23χρονου. Εναντίον τους διερευνώνται αδικήματα του Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμου, καθώς επίσης επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και δημόσιας εξύβρισης.

Στις 27 Ιουλίου στη Λεμεσό καταγράφηκε νέα ρατσιστική σωματική επίθεση σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού από 30χρονο Ρουμάνο που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο 30χρονος, αφού εξέφρασε ρατσιστικό λόγο εναντίον του 27χρονου, άρχισε να τον κτυπά στο στήθος και στο πρόσωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ύποπτος ήθελε να κτυπήσει τον 27χρονο, επειδή ήταν μαύρος.