Προκλητική επιλεκτική ευαισθησία του Τμήματος Δασών: δίνουν δασική γη για γκολφ, αλλά αρνούνται μουσικό φεστιβάλ. Αδειάζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού τον διευθυντή του Τμήματος Δασών.

Άστεγο παραμένει μέχρι στιγμής ένα από τα ετήσια πολιτιστικά γεγονότα του νησιού, το οποίο διεξάγεται ανελλιπώς εδώ και εννέα χρόνια στην Κύπρο. Αιτία, η άρνηση του διευθυντή Τμήματος Δασών να απορρίψει το αίτημα διεξαγωγής του AfroBanana Festival στο δασικό εκδρομικό χώρο Κόρνου. Βέβαια, την ίδια στιγμή που ο διευθυντής Τμήματος Δασών είναι αρνητικός με επιχειρήματα τα οποία διαφωνεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού, είναι θετικός για μακροχρόνια εκμίσθωση κρατικής δασικής γης για κατασκευή γηπέδου γκολφ στο Παραλίμνι.

Επιπλέον, παραχωρεί άδεια σε άλλη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για ετήσιο μουσικό φεστιβάλ σε δασική γη στο φράγμα Ξυλιάτου, εντός του Δικτύου Natura 2000 και σε ζώνη προστασίας ταμιευτήρα ύδρευσης. Περαιτέρω, αρνητική είναι η θέση του Τμήματος Δασών για διοργάνωση του φεστιβάλ στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Εντός του δάσους Ακαδημίας διεξάγονται κάθε χρόνο μουσικά φεστιβάλ με καλλιτέχνες που προσελκύουν μεγάλο αριθμό πολιτών, όσο και το φεστιβάλ μπύρας, χωρίς να τεθεί θέμα απόρριψής τους.

Με επιστολή του ημερ. 24/5/2023 προς τους διοργανωτές, ο διευθυντής Τμήματος Δασών απέρριψε αίτημα χορήγησης άδειας για διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ που διοργανώνει η ΜΚΟ Alternative Brains Rule για τέσσερις μέρες (13 – 16/7/2023), είτε στο δασικό εκδρομικό χώρο Κόρνου, δίπλα ακριβώς από τον αυτοκινητόδρομο, είτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Στην απάντησή του, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου αναφέρει χαρακτηριστικά «παρόλο που το φεστιβάλ έχει πολιτιστική και περιβαλλοντική πτυχή και διοργανώνεται από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι πάγια πολιτική του Τμήματος να μη χορηγεί άδειες για διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός των κρατικών δασών». Εισηγείται, μάλιστα, στους διοργανωτές να επιλέξουν ιδιωτικό χώρο για να φιλοξενήσει το φεστιβάλ τους.

Στις 31/5/2023 ο Υφυπουργός Πολισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, με επιστολή στον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Αλεξάνδρου, τον υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Πέτρο Ξενοφώντος, σημειώνει πως ο πολιτιστικός οργανισμός ABR είναι μη κερδοσκοπικός και προς το σκοπό αυτό έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση από το υφυπουργείο Πολιτισμού μέσα από δύο προγράμματα, του διεθνούς φεστιβάλ «Κύπρια» και του σχεδίου για «Στήριξη Δραστηριοτήτων για Ανάπτυξη της Μουσικής».

Ο υφυπουργός αφού χαρακτηρίζει το φεστιβάλ Afrobanana αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, σημειώνει ότι έχει τιμηθεί τρεις φορές και εντάσσεται στον κατάλογο των πιο εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και αφήνουν τη σφραγίδα τους σε τοπικό εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει ότι το φεστιβάλ κάθε χρόνο φιλοξενεί πληθώρα καταξιωμένων Κύπριων και ξένων καλλιτεχνών από τους χώρους των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, προσελκύοντας πλήθος θεατών. Σε απάντηση μάλιστα του κ. Αλεξάνδρου που σημειώνει ότι το φεστιβάλ «αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα», ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει ότι «το φεστιβάλ αυτό δεν αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα».

Οι διοργανωτές δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν και απευθύνθηκαν εκ νέου στον διευθυντή Τμήματος Δασών να αναθεωρήσει την απόφασή του για απόρριψη παραχώρησης άδειας στον δασικό εκδρομικό χώρο Κόρνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Υπουργός Γεωργίας έχει ζητήσει από τον διευθυντή Τμήματος Δασών να επανεξετάσει το αίτημα. Σημειώνεται ότι, τυχόν ακύρωση του φεστιβάλ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ΜΚΟ, τους καλλιτέχνες που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και τα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα.