Χάπια για ανθρώπινη κατανάλωση, που παραχωρούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, θα διατεθούν για τη διαχείριση περιστατικών λοιμώδους περιτονίτιδας των γάτων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατόπιν πρότασης του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «το οποίο προέβη σε σχετική έρευνα, ότι σε σχέση με τη διαχείριση περιστατικών λοιμώδους περιτονίτιδας των γάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τρέχον έτος, μπορούν να διατεθούν αποθέματα σκευασμάτων τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία περιστατικών κορωνοϊού στον άνθρωπο και δεν χρησιμοποιούνται πλέον».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για 2.000 κουτιά με σκευάσματα μολνουπιραβίρης με ημερομηνία λήξης 31/12/2023. Κάθε κουτί ανέρχεται σε €634 και περιέχει 40 χάπια των 200 mg. Επομένως, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε €1.268.000. Με βάση τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα σκευάσματα θα διατίθενται στον ιδιοκτήτη/ φροντιστή των ζώων, καταβάλλοντας το ποσό των €100 ανά κουτί που αντιστοιχεί σε €2,50 ανά χάπι. Τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από το υπουργείο Γεωργίας θα παραχωρηθούν στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη μέρους του κόστους απόκτησης των σκευασμάτων. 

Σημειώνεται ότι τα σκευάσματα μολνουπιραβίρης που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για τη θεραπεία του Covid, δε θα χρησιμοποιούνται πλέον στο σχήμα θεραπείας του ανθρώπου, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα αντιϊικά φάρμακα.

Η απόφαση για διάθεση σκευασμάτων λήφθηκε  μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του ιού στους γάτες τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ), καταγράφηκαν περίπου 8000 κλινικά περιστατικά λοιμώδους περιτονίτιδας, από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023. Ο αριθμός αυτός είναι όντως αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη , όπου καταγράφηκαν περίπου 2800 κλινικά κρούσματα το 2022 και 1350 το 2021.

Ο ΠΚΣ ετοίμασε και ανακοίνωσε θεραπευτικό πρωτόκολλο που αφορά τη χορήγηση της μολνουπιραβίρης στις γάτες, το οποίο βασίστηκε στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η προτεινόμενη δόση ανάλογα με τον τύπο (υγρό ή ξηρό) της ασθένειας, κυμαίνεται από 10mg ανά κιλό βάρους ζώου – 15mg ανά κιλό βάρους ζώου, 2 φορές την ημέρα και η θεραπεία διαρκεί 84 μέρες. Επομένως, για τη θεραπεία ενός γάτου, χρειάζονται περίπου 120mg την ημέρα, που ισοδυναμεί σε περίπου 1-1,5 κουτί μολνουπιραβίρης.

Η κατά περίπτωση παραλαβή των σκευασμάτων θα γίνεται επ΄ωφελεία του κηδεμόνα του ζώου, βάσει συνταγής που θα εκδίδεται από τον ιδιώτη κτηνίατρο που παρακολουθεί κτηνιατρικά το ζώο. Το σκεύασμα θα εξασφαλίζεται από τον κηδεμόνα του ζώου από τα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τη δήλωση. Σημειώνεται ότι η λοιμώδης περιτονίτιδα των γάτων δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο.