Με το πρώτο φως της ημέρας, ρίχτηκαν ξανά στη μάχη της πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα, με το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ 2 να βρίσκεται σε ισχύ.

Η μάχη με τις φλόγες στις περιοχές όπου ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν ολονύχτιες με τη φωτιά να έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις προκειμένου να προληφθούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συνδράμουν και ελικόπτερα που έχουν φτάσει από την Ιορδανία.

Στο μεταξύ, μάχη με τις φλόγες στην περιοχή μεταξύ των χωριών Άλασσα, Παραμύθα, Απαισιά και Κορφή, έδιναν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης μέχρι αργά χθες βράδυ.

Γύρω στις 21:30 οι πληροφορίες ανέφεραν πως η πυρκαγιά ήταν υπό μερικό έλεγχο, με τον κίνδυνο όμως να παραμένει. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, είχε προβεί νωρίτερα σε προληπτική εκκένωση περί των 20 κατοικιών.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ 200 άτομα συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης. Επιπλέον, επί τω έργω ήταν 50 πυροσβεστικά οχήματα και οκτώ πτητικά μέσα. Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ίκαρος».

Σήμερα το πρωί η προσπάθεια θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιορδανία, ενώ αν κριθεί αναγκαίο οι αρχές του Ισραήλ θα διευθετήσουν την αποστολή δυο πυροσβεστικών πτητικών μέσων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στην περιοχή του δρόμου της Άλασσας και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο κοινοτάρχης Απαισιάς και πρόεδρος την Ένωσης Κοινοτήτων της Επαρχίας Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή, είχε δηλώσει το απόγευμα στον «Φ» ότι γινόταν «πραγματικά ένας πόλεμος», σημειώνοντας πως «οι προσπάθειές είναι υπεράνθρωπες» και ότι «η φωτιά πετάει από το ένα σημείο στο άλλο».

Να σημειωθεί ότι τραυματίστηκε ο κοινοτάρχης Κορφής, συμμετέχοντας στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο τραυματισμός του ήταν στα γόνατα και όχι σοβαρός.

Όσο για τα αίτια της φωτιάς, στα χέρια της Αστυνομίας υπάρχει πληροφορία, η οποία εξετάζεται και αναφέρει πως ύποπτο όχημα θεάθηκε στην περιοχή της Άλασσας κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Το εν λόγω αυτοκίνητο, σύμφωνα πάντα με την πληροφορία, σταμάτησε κοντά στο επίμαχο σημείο και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα αποχωρώντας. Στα χέρια των διωκτικών Αρχών βρίσκεται και οπτικό υλικό που λήφθηκε από πολίτη που κατέγραψε την φωτιά την ώρα που εκδηλώθηκε. Μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού αναζητούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής και μαρτυρίες από πολίτες.

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής που στήθηκε στην περιοχή της Άλασσας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, Νίκος Νίκου, ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Γύρω στις 19:30 μετέβη στο συντονιστικό κέντρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και αργότερα η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του, εξήγησε πως ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση της πυρκαγιάς και συνεχάρη όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. «Είμαι εντυπωσιασμένος από όσα έχω δει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε, ταυτόχρονα, πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών, αλλά και λήψης άλλων μέτρων για πρόληψη των πυρκαγιών. Εξέφρασε, μάλιστα, ευγνωμοσύνη στην Ιορδανία και στο Ισραήλ για την άμεση ανταπόκρισή τους, ενώ ανέφερε πως «ετοιμότητα εκφράστηκε και από τους Τ/κ συμπατριώτες μας».