Την επαναβεβαίωση ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο πρωτίστως θα διασφαλίζει συγκεκριμένα κριτήρια που άπτονται θεμάτων ασφάλειας, έδωσε εκ νέου η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε χθες με την ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ, με τις οποίες συζήτησε σημαντικά ζητήματα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι πρόθεση να αρχίσει η εγκατάσταση των κλιματιστικών στο επόμενο διάστημα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία κριτήρια βεβαίως άπτονται θεμάτων ασφάλειας. «Άρα πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και με αυτό ως δεδομένο και με συγκεκριμένο Οδηγό, ο οποίος θα σταλεί στις Σχολικές Εφορείες, ξεκινάμε από τους επόμενους μήνες και την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας, παρόλο που έχουν ήδη τοποθετηθεί αρκετά κλιματιστικά σε άλλες αίθουσες του σχολικού χώρου», ανέφερε.

Από πλευράς της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την οργάνωση και το οποίο είχε θέσει από την πρώτη συνάντηση με την Υπουργό τον περασμένο Μάρτη.  Δήλωσε επίσης ότι «κρατούμε το θετικό σημείο της συνάντησης που αφορά την καταγραφή του πλάνου και του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης κλιματιστικών», ωστόσο εκκρεμεί να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που αφορούν στα κριτήρια βάσει των οποίων θα ξεκινήσει η εγκατάσταση κλιματιστικών.

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε στον «Φ» ότι μεταξύ άλλων, η οργάνωση των καθηγητών ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας όπως τα κλιματιστικά τοποθετηθούν ισόρροπα σε σχολεία όλων των βαθμίδων ανά περιοχή, καθώς θεωρείται άμεση ανάγκη και στη Μέση Εκπαίδευση και λόγω σχολικού ωραρίου αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων της σχολικής χρονιάς. Κι αυτό διότι, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης λειτουργούν από την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και μέχρι τέλος Ιουνίου χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων. Αναφορικά με άλλα ζητήματα, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι αναμένεται στις 31 Αυγούστου η ανάρτηση των πλαισίων μάθησης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι η αρμόδια Υπουργός συμφωνεί και στην ανάγκη αύξησης των μόνιμων οργανικών θέσεων. Το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο διαβούλευσης με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας με στόχο να αυξηθούν οι εν λόγω θέσεις από τη σχολική χρονιά 2024 – 2025.