Έφερε αποτελέσματα η τεχνική εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (SterileInsectTechnique – SIT), που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο με στόχο την εξάλειψη του επικίνδυνου, υπό προϋποθέσεις, αedes aegypti, που εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Το πρόγραμμα βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο πιλοτικά σε εφαρμογή στην κοινότητα Κιτίου, στην οποία εξαπολύονται κάθε εβδομάδα 100.000 αρσενικά κουνούπια, τα οποία στειρώθηκαν στο εργοστάσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Αυστρία.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, παρόλο που τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι θετικά. «Έχουμε καλά αποτελέσματα και εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα παράπονα που υπήρχαν από τους κατοίκους. Μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν βρίσκαμε ούτε αυγά αυτών των κουνουπιών. Τον περασμένο μήνα βρήκαμε κάποια αυγά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα εκκολαφθούν». 

Προκειμένου να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην περιοχή Δρομολαξιάς, που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αedes aegypti, δεν εξαπολύθηκαν στείρα κουνούπια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου ακολουθείται το υπόλοιπο μέρος του Σχεδίου Δράσης που καταρτίστηκε που αφορά σε ενημερώσεις πόρτα-πόρτα και ψεκασμούς.

Το πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών θα εφαρμοστεί το Μάρτιο του 2024 και σε περιοχές της Λεμεσού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κουνούπι Aedes albopictus (τίγρης). «Αυτά τα κουνούπια θα έρθουν από την Ιταλία και μας είπαν πως θα είναι έτοιμοι τον επόμενο χρόνο για να μας τα παραδώσουν. Η περιοχή της Λεμεσού είναι πιο δύσκολη επειδή το κουνούπι τίγρης βρίσκεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί μιλούμε για έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών κι όχι για εξάλειψη».

Σημειώνεται πως η τεχνική εξαπόλυσης στείρων εντόμων αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950, για τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων. Τα αρσενικά έντομα στειρώνονται με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας και ακολούθως εξαπολύονται προκειμένου να επιτευχθεί σύζευξη με τα θηλυκά, να προκύψουν στείρα αυγά και να μειωθεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί ο πληθυσμός των επικίνδυνων εντόμων. Επιλέγονται αρσενικά κουνούπια, επειδή δεν τσιμπούν τους ανθρώπους και δεν μπορούν να παράξουν απογόνους.