Αυστηρή τιμωρία για τους οδηγούς που σταθμεύουν παράνομα σε θέσεις αναπήρων και ιδίως για εκείνους που επαναλαμβάνουν το αδίκημα, εισηγείται με πρόταση νόμου ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Συγκεκριμένα από €300 προτείνει το εξώδικο να ανέβει στα €500, ενώ τη δεύτερη φορά διάπραξης του ίδιου αδικήματος, ο οδηγός θα παραπέμπεται στο δικαστήριο για να του επιβάλει ποινή έως €1.708 ή/και φυλάκιση ενός έτους.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση νόμου, σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης ή και εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης αναπήρων από μη δικαιούχους δυνάμει των περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, από €300 σε €500.

Σε περίπτωση που το πρόσωπο επαναλάβει το αδίκημα δεν θα εφαρμόζεται ο υπό τροποποίηση νόμος και συνεπώς το πρόσωπο αυτό θα υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών του Περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεων Κανονισμών, ο οποίοι προβλέπουν ότι όποιος παραβιάζει τους εν λόγω κανονισμούς είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτους ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι €1.708.

Σύμφωνα, πάντα με την πρόταση νόμου, η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά, καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στάθμευσης οχήματος σε χώρους αναπήρων από μη δικαιούχους.

Όπως ανέφερε στο philenews ο κ. Αποστόλου «το σημαντικότερο είναι ότι αν επαναληφθεί το αδίκημα ο παραβάτης δεν θα πληρώνει εξώδικο, αλλά θα παραπέμπεται στο δικαστήριο για να του επιβάλει χρηματική ποινή ή και φυλάκιση μέχρι 12 μήνες».