Εγκαινιάστηκε σήμερα η εφαρμογή “Smart Parking Nicosia City”, η οποία καθιστά πιο προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία την εντός των τειχών Λευκωσία και μερικές ακόμη εμπορικές αρτηρίες. Η εν λόγω ψηφιακή υπηρεσία προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες αναφορικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης ειδικού χαρακτήρα (ΑμεΑ) και παράλληλα δίνει οδηγίες πλοήγησης μέχρι το σημείο.

Όπως διευκρινίστηκε εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας, έχει ληφθεί απόφαση ώστε το 20% των χώρων στάθμευσης στους οποίους θα τοποθετηθούν αισθητήρες, να απευθύνεται σε ΑμεΑ. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται στην παλιά Λευκωσία, στην οδό Καλλιπόλεως, στην Κυριάκου Μάτση και αλλού.

Στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με την AbleBook, ενώ έγινε και παρουσίαση των έξυπνων συσκευών αναγνώρισης θέσεις ειδικού χαρακτήρα (BLE), οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις μπλε κάρτες αναπηρίας. Οι εν λόγω συσκευές θα δίνουν σήμα ότι στη θέση στάθμευσης βρίσκεται κάποιος δικαιούχος, βοηθώντας στους ελέγχους της τροχαίας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό €4,3 εκατ. και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Εντάσσεσαι, επίσης, στο έργο Έξυπνης Πόλης και στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, με στόχο την ανάδειξη και την διασφάλιση των ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.