Ανάλαβε δράση η Αστυνομία για τη ρίψη βεγγαλικών που ξεσηκώνουν τους πολίτες κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Σύμφωνα με στοιχεία, πέρσι και φέτος εξετάστηκαν 323 καταγγελίες, έγιναν 23 ποινικές διώξεις και δύο πρόσωπα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, που απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, μετά που η Υπηρεσία Μεταλλείων ως η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση για ρίψη βεγγαλικών κατά τις βραδινές ώρες αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καταγγελίες, ανέλαβε η Αστυνομία να διερευνά τις σχετικές καταγγελίες.

Στη βάση στοιχείων που διατηρούνται, για το έτος 2022 έγιναν συνολικά 218 αναφορές/καταγγελίες για θέματα πυροτεχνημάτων και σχηματίστηκαν 18 υποθέσεις, ενώ για το έτος 2023 μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 105 αναφορές/καταγγελίες για θέματα πυροτεχνημάτων και σχηματίσθηκαν 5 υποθέσεις. Οι περισσότερες υποθέσεις εξετάστηκαν στη Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ σε μια περίπτωση που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας, εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα.

Παράλληλα με εγκύκλιό του ημερ. 31.01.2019 ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες στα μέλη της Αστυνομίας όπως σε περιπτώσεις που γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων χωρίς να εξασφαλίζονται οι σχετικές άδειες από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών ή σε περίπτωση εξασφάλισης άδειας χωρίς να ακολουθούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της, να αναλαμβάνουν την άμεση διερεύνηση όλων των καταγγελιών, πληροφοριών ή περιπτώσεων κατοχής και χρήσης πυροτεχνημάτων που περιέρχονται στην αντίληψή τους.

Στα πλαίσια της διερεύνησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να εξακριβώνουν κατά πόσο εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών ή κατά πόσο σε περίπτωση εξασφάλισης της απαιτούμενης άδειας παραβιάζονται οποιοιδήποτε όροι της.

Με βάση τις πιο πάνω πληροφορίες, τονίζει η υπουργός, φαίνεται ότι η Αστυνομία ανταποκρίνεται ήδη στις περιπτώσεις παράνομης κατοχής, χρήσης και μεταφοράς πυροτεχνημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται κατά καιρούς για το θέμα όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβίασης της Νομοθεσίας.