Δεν έχει κοπάσει το χάος που επέφερε στα σχολεία η ακινητοποίηση των 570 λεωφορείων, αφού και σήμερα για τρίτη ημέρα μερικές χιλιάδων μαθητών δεν κατάφεραν να φτάσουν στις μονάδες που φοιτούν.

Συγκεκριμένα, σήμερα γύρω στο 7% των μαθητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης έλαβε απουσία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. Υπό κανονικές συνθήκες οι απουσίες κυμαίνονται στο 4%.

Ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης είπε χαρακτηριστικά ότι οι απουσίες σήμερα είναι μεταξύ 6% με 8%. «Την πρώτη μέρα οι απουσίες έφτασαν το 14% (σ.σ. 6.000 παιδιά από τον συνολικό αριθμό των 43.000). Τη δεύτερη μέρα παρατηρήθηκε μείωση σε ποσοστό 8% στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας, και ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ υπήρξε σταθερότητα στη Λευκωσία οπού παρέμεινε στο 14%».

Το υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το θέμα των απουσιών που προέκυψαν από την αδυναμία μετάβασης, καθώς από την πρώτη μέρα ανακοίνωσε ότι δεν θα τις χρεωθούν παιδιά που αποδεδειγμένα κινούνται με λεωφορείο.

«Φαίνεται να υπάρχουν παράγοντες μείωσης και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γονείς σηκώνουν το βάρος της μεταφοράς των μαθητών, αλλά και στο ότι οι λεωφορειούχοι μετά από παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών συμμορφώνονται προς την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μηχανήματος ασφάλειας», είπε ο κ. Λούης.

Η στόχευση, συνέχισε, είναι στις περιοχές που παρουσιάζεται το πρόβλημα και στις κατηγορίες μαθητών που δυσκολεύονται λέγοντας ότι «αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσα από την κάρτα λεωφορείου που έχουν οι μαθητές».

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν στους μαθητές ο κ. Λούης είπε ότι θα μελετηθούν τα σημερινά δεδομένα και θα δράσουν αναλόγως, με συμπληρωματικά μαθήματα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, διαβεβαιώνοντας τους βουλευτές ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες τους προς την υπουργό Παιδείας.