Το σβήσιμο των απουσιών για τους μαθητές που δεν πήγαν σχολείο εξαιτίας της ακινητοποίησης των λεωφορείων και τη στήριξη τους σε εκπαιδευτικό επίπεδο για να μην υστερούν έναντι των υπόλοιπων παιδιών, ζητά από την υπουργό Παιδείας μέσω επιστολής η ΠΣΕΜ. Οι οργανωμένοι μαθητές εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και μιλούν για τεράστια προβλήματα στις μεταφορές.

Αιτούνται, παράλληλα, την άμεση επαναφορά των δρομολογίων και τη διευθέτηση της τροχαίας κίνησης έξω από τις μονάδες λόγω του συνωστισμού των αυτοκίνητων που μεταφέρουν τα παιδιά.

«Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών σε σχέση με την ακινητοποίηση των λεωφορείων και ακόμα δεν έχει συσταθεί ένα επίσημο πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκληθεί από αυτή την απόφαση», αναφέρει η ΠΣΕΜ και προσθέτει: «Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να ανακοινωθεί προς τη μαθητική κοινότητα ένα ολοκληρωμένο πλάνο».

Επιπλέον αναμένουν όπως το υπουργείο Παιδείας απαιτήσει την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους για τον έλεγχο «ακαταλληλότητας των σχολικών λεωφορείων, ιδιαίτερα αφού το κράτος εκμίσθωνε με δημόσιο χρήμα τα λεωφορεία. Η ασφάλεια όλων μας έπρεπε να ήταν προτεραιότητα».

Σας καλούμε, αναφέρει η ΠΣΕΜ, να:

Ενημερώσετε τη μαθητική κοινότητα, τι γίνεται με τις απουσίες όσων καθυστερούν ή όσων δεν έχουν εξεύρει μεταφορικό μέσο. Επικρατεί ασάφεια αφού η εγκύκλιος που έχουμε υπόψη μας αφορούσε τις διευθύνσεις και δεν έχουν ενημερωθεί με τη σειρά τους οι μαθητές. Ζητούμε όπως οι απουσίες που κάνουν οι μαθητές που αποδεδειγμένα έχασαν μαθήματα λόγω λεωφορείων, να μη δικαιολογηθούν απλά, αλλά να σβηστούν, εφόσον προσκομίσουν στη γραμματεία του σχολείου τους το ανάλογο αποδεικτικό (κάρτα λεωφορείου).

– Ασκήστε πίεση προς τον υπουργείο Μεταφορών να καταρτιστεί το συντομότερο πλάνο με χρονοδιάγραμμα. Χρειάζεται να ενημερωθούμε πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα ανά διαδρομή λεωφορείων. Το συγκεκριμένο πλάνο να λάβει υπόψη την πιο έντονη παρουσία του προβλήματος στις μετακινήσεις μαθητών των περιθωριακών σχολείων. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις μονάδες αφού οι μαθητές προέρχονται από διάφορες περιοχές της επαρχίας.

– Μαθητές οι οποίοι έχασαν μαθήματα για συγκεκριμένο αριθμό περιόδων, θα υστερούν από πλευράς της διδακτέας ύλης. Πρέπει να καταρτιστεί πλάνο από το Υπουργείο σας, πώς θα ενισχυθούν διδακτικά οι επηρεαζόμενοι μαθητές που έχασαν μαθήματα.

– Διευθετήστε την αυξημένη τροχαία κίνηση που παρατηρείται έξω από τα σχολεία μας, αφού είναι εκατοντάδες τα αυτοκίνητα γονέων που προσέρχονται στις ώρες αιχμής, καθώς η κατάσταση είναι χαώδης.