Την πόρτα στη διαφθορά αφήνουν ανοικτή οι κατά καιρούς κυβερνήσεις ακόμη και όταν δεν υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους τους, επειδή δεν μεριμνούν να στελεχώνονται επαρκώς υπουργεία ή και υφυπουργεία στην πτυχή που αφορά τον εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος δυνατόν να προλάμβανε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.  

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες υπηρεσίες δεν έχουν καν υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου ή διαθέτουν για σκοπούς ελέγχου ένα ή δύο άτομα, τη στιγμή κατά την οποία διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε αφορούν επιδόματα εκατομμυρίων είτε και άλλες δαπάνες του δημοσίου.

Γενικά οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου, πάσχουν από ανεπαρκή στελέχωση όπως προκύπτει από παρουσίαση της προόδου της υλοποίησης σχετικής απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου (από το Μάρτιο του 2021) από την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου κ. Άννα Ζαβού.

Κάποιες από τις  υπηρεσίες του δημοσίου παρουσιάζουν τεράστια κενά από πλευράς ελλείψεων προσωπικού  κάτι το οποίο παρατηρείται και στην ίδια Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θεωρητικά επιβλέπει τον εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από το 2013, κυρίως στο υπουργείο Μεταφορών.

Οι πιο πάνω αδυναμίες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν προλαμβάνονται ή δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν υποθέσεις διαπλοκής υπαλλήλων ή και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σχετική αναφορά έκανε η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου κ. Άννα Ζαβού κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου.

Ο εγγράψας το θέμα βουλευτής Χρύσης Παντελίδης υποδεικνύει, πως «έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη λήψη της πιο πάνω απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο και με δεδομένη τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου θέματος και ειδικότερα της ύπαρξης μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στα Υπουργεία και Υφυπουργεία, κρίθηκε αναγκαία η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για την πορεία και το βαθμό υλοποίησης της εν λόγω απόφασης».

Στην παρουσίαση της κ. Ζαβού έγινε αναφορά σε μερική απασχόληση προσωπικού καθώς και σε μετακίνηση προσωπικού μετά από εκπαίδευσή του. Η κ. Ζαβού τόνισε ότι τα άτομα που ασχολούνται με τον εσωτερικό έλεγχο σε υπηρεσίες του δημοσίου, πρέπει να ασχολούνται μόνο με εσωτερικό έλεγχο διαφορετικά, αν συμμετέχουν και τυχόν άλλες εργασίες (πέραν του ελέγχου), θα υπάρχει σύγκρουση, αφού ουσιαστικά θα ελέγχουν τους εαυτούς τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί τόσον η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου όσον και οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στα υπουργεία και τα υφυπουργεία.