Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε, χθες βράδυ, ότι η Κύπρος έχει θέσει επανειλημμένα το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία καλείται να λάβει τα δικά της μέτρα, αφού οι Σύροι μετανάστες αναχωρούν από το έδαφος του Λιβάνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι θα θέσει, ξανά σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας όσον αφορά τους μετανάστες, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Σε γραπτή δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει, επίσης, επιτακτικά την ανάγκη ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σύσταση κλιμακίου της Γιούροπολ, των αρχών του Λιβάνου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της κυπριακής Αστυνομίας για επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο.

Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών σε 46χρονο, από τον Λίβανο, που κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών, τον περασμένο Οκτώβριο.