Στοιχεία για το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών Door to Door που εφαρμόζει το Υπουργείο Μεταφορών έδωσε ο υπουργός Αλέξης Βαφεάδης, μετά από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά.

Καθημερινά εξυπηρετούνται 1.600 μαθητές σε 23 δημοτικά σχολεία παγκύπρια, παρόλο που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2.000 μαθητές.

Το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί το πρόγραμμα επιτυχημένο, παρόλο που θα μπορούσε να πάει καλύτερα και να βοηθήσει στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αφού αυτός ήταν ο σκοπός του. Ωστόσο, παρόλο που στις κοινότητες υπήρξε θετική ανταπόκριση, δεν υπήρξε η αντίστοιχη και στα αστικά κέντρα, αφού οι γονείς μαθητών φαίνεται να είναι ακόμη διστακτικοί.

Αναλυτικά ανά επαρχία, τα σχολεία είναι τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, παγκύπρια εξυπηρετούνται περίπου 1.600 μαθητές καθημερινά. Αναλυτικά, στη Λευκωσία περίπου 680 μαθητές, στη Λάρνακα 200 μαθητές, στη Λεμεσό 80 μαθητές, στην Πάφο 160 μαθητές και στην Αμμόχωστο περίπου 500 μαθητές.

Σημειώνεται ότι, σε όλα τα λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν το πρόγραμμα Door to Door υπάρχει συνοδός, ο οποίος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, τόσο σε θέματα οδικής ασφάλειας, όσο και Πρώτων Βοηθειών.

Όσον αφορά μεταφορά παιδιών με αναπηρίες, δεν έτυχε μέχρι τώρα να έχουμε τέτοιο αίτημα. Στην περίπτωση όμως που χρειαστεί, θα γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις ώστε το λεωφορείο που θα μεταφέρει τον εν λόγω μαθητή να είναι προσβάσιμο και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για μεταφορά ατόμων σε τροχοκάθισμα.

Στον πίνακα που ακολουθεί, σημειώνεται ο αριθμός των παιδιών που αρχικά είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταφοράς Door to Door (περίπου 2000 σύνολο).

Διευκρινίζεται ότι, στους αριθμούς αυτούς, περιλαμβάνονται και μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε σχολείο το οποίο δεν ανήκει στην εκπαιδευτική περιφέρεια της διεύθυνσής τους και οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών Door to Door έχει μεγάλη απήχηση, ειδικά τη φετινή σχολική χρονιά, καθ’ ότι αυτό έχει επεκταθεί σε 23 Δημοτικά Σχολεία αντί 13 που εξυπηρετούσε κατά τη σχολική χρονιά 2022.