Με κύριο στόχο να αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, το Υπουργείο Μεταφορών επεκτείνει την υπηρεσία μεταφοράς μαθητών με λεωφορείο από το σπίτι στο σχολείο με συνοδό. Για τη νέα σχολική χρονιά το Υπουργείο έχει θέσει στο πρόγραμμα του τον διπλασιασμό των σχολικών μονάδων στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση των γονιών.

Οι δύο επαρχίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Λευκωσία και η Λεμεσός, με το υπουργείο να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές ούτω ώστε να μειωθεί έστω και στο μισό, το χάος που επικρατεί στους δρόμους κυρίως στις πρωινές ώρες.

Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, στο επίκεντρο της υπηρεσίας «Door to Door» έχει τεθεί η περιοχή της Αγίας Φυλάξεως και τα σχολεία που γειτνιάζουν κοντά στους δύο κυκλικούς κόμβους. Όπως είχε γράψει και στο παρελθόν ο «Φ» οι κάτοικοι που διαμένουν στις βόρειες περιοχές της Λεμεσού, βιώνων καθημερινά έναν εφιάλτη με τις ουρές των οχημάτων να είναι ατελείωτες.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Δημοσίων Μεταφορών κ. Αντρέα Νικηφόρου, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο από πέρσι καταγραφεί τεράστιων ενδιαφέρον. Μάλιστα για τη νέα σχολική χρονιά η υπηρεσία θα επεκταθεί και θα υπάρξει προσθήκη διπλάσιου από πέρσι αριθμού σχολικών μονάδων σε όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, κατά την περσινή χρονιά 320 μαθητές Δημοτικού ανά το Παγκύπριο μεταφέρονται από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα, μέσω του προγράμματος. Στόχος του υπουργείου όπως τόνισε ο κ. Νικηφόρου, να λιγοστέψουν όσο πιο πολύ τα ιδιωτικά οχήματα από τους δρόμους και κυρίως έξω από τα σχολεία όπου παρατηρείται καθημερινά πυκνή τροχαία κίνηση.

Η διαδικασία είναι η ίδια με πέρσι και στο λεωφορείο θα επιβαίνει ένας συνοδός και ακολούθως θα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα στα σπίτια των μαθητών για τους παραλάβει ή να τους παραδώσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικηφόρου τα παιδιά θα παραλαμβανόνται από συνοδό ο οποίος θα πρέπει έχει και τα κατάλληλα προσόντα. Ο συνοδός για να μπορέσει να εργοδοτηθεί, θα πρέπει να κατέχει όλα τα κατάλληλα πιστοποιητικά, να είναι κάτοχος λευκού ποινικού μητρώου και να είχε λάβει ειδική εκπαίδευση για οδική ασφάλεια και γνώση Πρώτων Βοηθειών.

Κληθείς να απαντήσει γιατί το πρόγραμμα δεν τίθεται σε εφαρμογή για όλα τα σχολεία της Κύπρου, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι αυτή η λύση θα ήταν η κατάλληλη και η πιο ιδανική, εντούτοις όπως είπε, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό παρουσιάζεται τεράστιο πρόβλημα με την εξεύρεση επαγγελματιών οδηγών.

Να σημειωθεί πως μεταφορές των μαθητών θα πραγματοποιούνται μόνο εντός της εκπαιδευτικής περιφέρειας τους και όχι από άλλες περιοχες. Σε περίπτωση όπου οι μαθητές διαμένουν εκτός των ορίων αυτής της περιφέρειας ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, δεν θα εξυπηρετούνται.