Μέτρα για την ανακοπή του φαινομένου της εισαγωγής ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις φυλακές λαμβάνει η διεύθυνση μετά από οδηγίες και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Το φαινόμενο λαμβάνει διαρκώς διαστάσεις αφού σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται  κινητά τηλέφωνα ή ναρκωτικά  σε κελιά ή άλλους χώρους συγχρωτισμού κρατουμένων.

 Παράλληλα γίνονται ενέργειες για να ξεκινήσει νέα προσπάθεια προμήθειας συστήματος που θα απενεργοποιεί  το σήμα για τα κινητά στις φυλακές, ωστόσο αυτό θα πάει σε βάθος τριετίας, οπόταν και λαμβάνονται άλλα μέτρα ασφάλειας.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εντείνονται οι έλεγχοι κατά τις επισκέψεις σε κρατούμενους, εντατικοποιούνται οι έρευνες σε κελιά είτε αιφνιαδιαστικά είτε μετά από πληροφορίες, ενώ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στους κρατούμενους που μεταφέρονται στα δικαστήρια.

Όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, υπάρχουν κενά στις φυλακές με την είσοδο κινητών αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών. «Πρόθεση μου είναι αυτό το φαινόμενο να τελειώσει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και οργάνωση», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 Κατά τον κ. Χαρτσιώτη, στις πλείστες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, αυτές αφορούν τους υπόδικους που μετακινούνται σε κατά τόπους επαρχιακά δικαστήρια για την υπόθεση τους. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο θα γίνεται παρακολούθηση σε όλες τους κινήσεις κατά τη μεταφορά τους, ανέφερε.

Για το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα καθότι το συμβόλαιο που υπεγράφη από την προηγουμένη Κυβέρνηση, δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει, λόγω αστοχίας του όλου συστήματος του παρόχου.

«Τροχοδρομούμε όσο το δυνατό τάχιστα διαδικασία απόκτησης ενός νέου συστήματος, αποτελεσματικού αυτή τη φορά σε σχέση με την απενεργοποίηση των κινητών», τόνισε.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σύντομα οι προδιαγραφές για το νέο σύστημα θα είναι έτοιμες ώστε να τύχουν επεξεργασίας από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να προκηρυχθούν προσφορές.

Ανέφερε ότι το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2026. Ο ίδιος εξήγησε ότι το όλο θέμα πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να βεβαιωθούμε για το σύστημα που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις παρούσες ανάγκες, και την ίδια ώρα, να βρεθούν εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε έναν νέο διαγωνισμό.

Όσον αφορά στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι έχουν τροχοδρομηθεί δύο άμεσες ενέργειες για αντιμετώπιση του. Η πρώτη είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να μετακινηθούν οι κρατούμενοι της ανοικτής φυλακής σε νέο κτήριο μέσα στο όλο σύμπλεγμα όπου βρίσκεται η κλειστή φυλακή.

 «Το υφιστάμενο κτήριο της ανοικτής φυλακής ήδη είναι υπό αναδόμηση, ανακαίνιση και ενίσχυση ώστε να καταστεί κτήριο Κεντρικών Φυλακών, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων ήδη στο βασικό κτήριο να μετακινηθεί στο σημερινό κτήριο ανοικτής φυλακής, που μετατρέπεται σε κλειστή φυλακή», σημείωσε.

Όσον αφορά τα θέματα υποστελέχωσης, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι τροχοδρομείται η πρόσληψη σημαντικού αριθμού δεσμοφυλάκων εντός του έτους.