Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επιβάλλεται να βρει λύσεις για το θέμα των αντικαταστάσεων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔ , προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η άμεση έναρξη θεσμικού διαλόγου σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών.

Επιπρόσθετα, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι στις 21 Μαρτίου το Δ.Σ. της Οργάνωσης θα επαναξιολογήσει την κατάσταση και τις ενέργειες που θα γίνουν μέχρι τότε από πλευράς Υπουργείου, ελπίζοντας ότι το ζήτημα θα λυθεί και θα αποφευχθούν αχρείαστες συγκρούσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, το ΔΣ της Οργάνωσης ενημερώθηκε για τη συνάντηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, που είχε ως μοναδικό θέμα την έλλειψη αντικαταστατών στις σχολικές μονάδες, κάτι που δυσχεραίνει σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω θέμα απασχολεί την ΠΟΕΔ. Είναι ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τα σχολεία, και δυστυχώς η επίσημη πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για οριστική επίλυσή του μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό, το ΔΣ της ΠΟΕΔ εκφράζει την έντονη δυσφορία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς ΥΠΑΝ, στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος», σημειώνεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι στη συνάντηση της ΠΟΕΔ με το ΥΠΑΝ η οργάνωση κατέθεσε σειρά εισηγήσεων, οι οποίες αποτελούν και διαχρονικές της θέσεις και στόχο είχαν την ουσιαστική επίλυση του θέματος, έτσι ώστε τα σχολεία να μην μένουν υποστελεχωμένα.

Προστίθεται, παράλληλα, ότι η εξεύρεση λύσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει, το συντομότερο δυνατόν, να καλύψει με αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, τις δικαιολογημένες απουσίες εκπαιδευτικών, τόσο στο πρωινό σχολείο όσο και στο Ολοήμερο.

«Επιπλέον, επιβάλλεται η άμεση έναρξη θεσμικού διαλόγου σε ό,τι αφορά στη θεσμοθέτηση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών. Ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες που γίνονται τις τελευταίες μέρες από πλευράς ΥΠΑΝ, το οποίο φαίνεται να επεξεργάζεται λύσεις στη βάση και των εισηγήσεων της οργάνωσης, θα προχωρήσουν, βοηθώντας στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, τέλος, στην ανακοίνωση, στις 21 Μαρτίου το ΔΣ της ΠΟΕΔ θα συγκληθεί εκ νέου, «επαναξιολογώντας την κατάσταση και τις ενέργειες που θα γίνουν μέχρι τότε από πλευράς ΥΠΑΝ, ελπίζοντας ότι το ζήτημα θα λυθεί και θα αποφευχθούν αχρείαστες συγκρούσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης».