Τα ζητήματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα των αντικαταστατών εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης παραμένουν προτεραιότητα για την ΠΟΕΔ, η οποία τα έθεσε εκ νέου στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΙΤΕΠΕΥ). 

Μεταξύ άλλων, η οργάνωση των δασκάλων έθεσε το δικαίωμα για άδεια απουσίας (για ασθένεια ή για προσωπικούς λόγους), την καταβολή προσαυξήσεων, το διορισμό με πλήρες ωράριο, καταβολή ανεργιακού επιδόματος, τη δημιουργία «δεξαμενής αντικαταστατών» κ.ά.  Παράλληλα, αιτήθηκε και την ενεργοποίηση των μονάδων μετάθεσης καθώς και το δικαίωμα σε εκπαιδευτική άδεια για τους συμβασιούχους/αορίστου χρόνου. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, «οι συνάδελφοι αντικαταστάτες είναι μια επαγγελματική ομάδα με περιορισμένα  εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ως ΠΟΕΔ αναγνωρίζουμε το έργο και την προσφορά των αντικαταστατών μας προς όφελος των σχολικών μονάδων, των παιδιών και του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η επίλυση των προβλημάτων των αντικαταστατών βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΠΟΕΔ».

Μετά και την εξέταση του θέματος στη ΜΙΤΕΠΕΥ, το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε όπως το επόμενο διάστημα καταθέσει εισηγήσεις και παρατηρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εξάλλου, η ΠΟΕΔ επανήλθε για το θέματα της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα σχολεία που τρέχει το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ. Η οργάνωση σημείωσε ότι «δυστυχώς κατά την περσινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και οι μαθητές που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καθυστέρησε κατά δύο μήνες να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά να απωλέσουν υπερπολύτιμο χρόνο στήριξης τόσο εντός όσο και εκτός τάξης. Ταυτόχρονα, λίγες βδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος, λόγω του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που εργάζονταν στο πρόγραμμα με μερική απασχόληση με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και επειδή δεν υπήρχαν αντικαταστάτες να εργαστούν στα σχολεία, το ίδιο το Υπουργείο έκρινε απαραίτητο εκατοντάδες εργαζόμενοι στα σχολεία ΔΡΑΣΕ να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα για να εργαστούν σε αντικαταστάσεις. Μια απόφαση που και πάλι έφερε σε δυσμενή θέση τα παιδιά στα σχολεία ΔΡΑΣΕ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για τη νέα σχολική χρονιά, δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο συνεχίζει να στελεχώνει τα σχολεία ΔΡΑΣΕ με εργοδότηση εκπαιδευτικών με το απαράδεκτο καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, αλλά και δεν προχωρεί στο διορισμό των 62 συμβασιούχων με τους οποίους λειτούργησε το πρόγραμμα κατά την περσινή σχολική χρονιά, η υπηρεσία των οποίων επικεντρώθηκε κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας». 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔ επαναδιατυπώνει τη θέση της όπως η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, πρέπει να ενταχθεί στη στελέχωση της κάθε σχολικής μονάδας και όχι να γίνεται με αγορά υπηρεσιών.