Πρόταση με στόχο να ξεπεραστούν τα κωλύματα και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου ανέγερσης νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Το μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση του έργου έχει να κάνει με εγκατάσταση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων (UNFICYP), που εφάπτεται του σημείου στο οποίο προγραμματίζεται να αναγερθεί το κτήριο των Δικαστηρίων. Ο υπό σχεδιασμό χώρος στάθμευσης του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου (υπογείως, κάτω από τις νέες εγκαταστάσεις), στη βάση της κυκλοφοριακής μελέτης, προνοεί δημιουργία δρόμου, ο οποίος επηρεάζει την UNFICYP.

Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία φαίνεται να έθεσε θέμα λειτουργικότητας και ασφάλειας των εγκαταστάσεών της με το ενδεχόμενο διάνοιξης νέου δρόμου. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θέτει η UNFICYP, το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων πρότειναν εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, με την εισήγηση του κ. Βαφεάδη εξαλείφεται η ανάγκη για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας με την Ειρηνευτική Δύναμη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτημα του «Φ», ανέφερε ότι κατέληξε όπως εισηγηθεί τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης σε παρακείμενη γη. Παρέπεμψε στα δυο τεμάχια έξω από τα Δικαστήρια που τυγχάνουν διαχείρισης από τον Δήμο Λευκωσίας (χώρος στάθμευσης) και το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, αν αξιοποιηθούν τα εν λόγω τεμάχια, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας δρόμου που θα διέρχεται πλησίον των εγκαταστάσεων της UNFICYP. Έσπευσε να τονίσει πως πρόκειται για δική του σκέψη, η υλοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί και από τη γνώμη αρμόδιων Υπηρεσιών. Μας ανέφερε ότι λίαν συντόμως θα θέσει επί τάπητος την εισήγησή του σε σύσκεψη με τον διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρη Ελευθερίου.

Εξάλλου, απαντώντας σε υποθετικό ερώτημά μας, για το τεμάχιο γης που χρησιμοποιεί ο Δήμος Λευκωσίας και κατά πόσον θα είναι δεκτικός ο δήμος στο να απολέσει τη διαχείριση του χώρου, έκανε λόγο για αντιστάθμισμα που μπορεί να παραχωρηθεί.

Στο απροχώρητο

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατάσταση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων στη Λευκωσία, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανάγκη για δημιουργία νέων χώρων έχει εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ενδεικτικά τα όσα δήλωσε στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νικόλας Τσαρδελλής. Μιλώντας στην εφημερίδα μας έκανε λόγω για «άθλια κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι παρ’ όλο που η ανάγκη για νέο Δικαστικό Μέγαρο έχει επισημανθεί εδώ και δεκαετίες, καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να το υλοποιήσει. Μίλησε για «πατώματα που τρίζουν», σχολιάζοντας ότι «ντρεπόμαστε ως δικηγόροι να εργαζόμαστε σε τέτοιους χώρους». Ο κ. Τσαρδελλής, κατέληξε λέγοντας ότι «απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της το συντομότερο».

Στον «Φ» τοποθετήθηκε και ο βουλευτής (ΔΗΣΥ), Νίκος Γεωργίου, ο οποίος στη βάση κοινοβουλευτικού ερωτήματος προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, επανέφερε το όλο θέμα στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. «Το θέμα χρονίζει εδώ και δεκαετίες και χρειάζεται να εξευρεθεί λύση», είπε αρχικά και εξήγησε στη συνέχεια: «Το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποτελεί αναγκαιότητα, καθ’ ότι θα προσδώσει ασφάλεια, κύρος και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για όλους όσοι υπηρετούν τη Δικαιοσύνη».

Μ.Χαρτσιώτης: Στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες

Ο Νίκος Γεωργίου είχε υποβάλει ερώτημα στην τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου Κουκκίδη, τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο απαντήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου από τον Μάριο Χαρτσιώτη που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην απάντησή του, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Σημειώνει ότι αυτές «βρίσκονται στο τελικό στάδιο» και προσθέτει: «Έχουν ολοκληρωθεί οι πλείστες προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνταν όπως, μεταξύ άλλων, αρχαιολογική έρευνα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έρευνα για την ύπαρξη επικίνδυνων υλικών ή εκρηκτικών στο έδαφος από το ΓΕΕΦ, κυκλοφοριακή μελέτη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, καταρτισμός κτιριολογικού προγράμματος και εκτίμηση κόστους που ανέρχεται στο ποσό των περίπου €100 εκατ. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το Επαρχιακό Δικαστήριο και Δικαστήρια Ειδικής Δικαιοδοσίας (Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων, Στρατιωτικό Δικαστήριο, Εμπορικό Δικαστήριο), υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, κ.ά.».

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με το μεγαλεπήβολο αυτό έργο και τις επόμενες ενέργειες από πλευράς Πολιτείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης στο απαντητικό του σημείωμα καταγράφει τα ακόλουθα: «(α) Για την προώθηση του έργου τέθηκε ως προαπαιτούμενο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (κυκλοφοριακή μελέτη) η παραχώρηση πρόσβασης διαμέσου των εγκαταστάσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης (βρετανικό απόσπασμα) “Wolseley Barracks”, οι οποίες βρίσκονται σε εφαπτόμενο τεμάχιο, διαμέσου του οποίου απαιτείται όπως δημιουργηθεί νέος δρόμος, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του οδικού δικτύου. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχουν προτείνει στην UNFlCYP συγκεκριμένες λύσεις για παραχώρηση της εν λόγω πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η ασφάλεια των εγκαταστάσεών της.

(β) Αναμένεται η τελική θέση της UNFICYP και, αν αποδεχθεί την πρόταση, θα οριστικοποιηθεί το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο των Δικαστηρίων Λευκωσίας (Master ΡΙan) από το Τμήμα Πολεοδομίας το οποίο θα περιληφθεί στα έγγραφα του διαγωνισμού για το νέο Δικαστήριο.

(γ) Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναμένεται να διαρκέσει περί τους 15 μήνες. Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει τις κατασκευαστικές εργασίες και θα διαρκέσει 6-9 μήνες. Oι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν γύρω στα τέσσερα χρόνια, ανάλογα και με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».

Το θέμα είχε ανακινηθεί τον Νοέμβριο του 2021 με αφορμή το θέμα ψήφισης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Αφορμή ήταν η στάση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που δεν ευνοούσε τη διεξοδική συζήτηση στη Βουλή και την προώθηση των σχετικών νομοθετημάτων. Στις 15/11/2021 είχε συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μεταφορών, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αρμόδιοι φορείς όπως ο Γενικός Εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Μετά το πέρας της, ο τότε υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, είχε δηλώσει πως λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις κτηριακές ανάγκες της Δικαστικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο στην ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Επαρχιακό Δικαστικό Μέγαρο στη Λευκωσία, προσθέτοντας πως στόχος ήταν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός περί το τέλος του 2022.