Στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται να σκάλωσε μεταξύ άλλων η προώθηση της ανέγερσης του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αλλά και στα πολλά εκατομμύρια που προβλέπει η δαπάνη για τα υπόγεια πάρκινγκ του.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Δικαστήριο της πρωτεύουσας βρίσκεται στα οκτώ έργα για τα οποία δίνει προτεραιότητα το Υπουργείο Μεταφορών, ωστόσο πρόσφατα η προώθησή του αναστάληκε όπως και άλλων (μεταξύ τους και το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας) λόγω του τεράστιου κόστους του. Αρχικά το κόστος είχε εκτιμηθεί στα €70 εκατ., όμως τώρα εκτοξεύτηκε στα €120 εκατ. και ουδείς γνωρίζει μέχρι την κατακύρωσή του πόσο θα κοστίσει.

Το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων θεωρεί υπέρογκες τις δαπάνες για υπόγειους χώρους στάθμευσης, μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, γι’ αυτό και αποφάσισε να μελετήσει εκ νέου τις δαπάνες στη βάση μείωσης του κόστους των πάρκινγκ.

Παράλληλα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το έργο σκάλωσε και για έναν άλλο λόγο: Στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το νέο κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (ακριβώς πίσω από το υφιστάμενο κτήριο) βρίσκεται η βάση του Βρετανικού αποσπάσματος της Ουνφικύπ. Η βάση επηρεάζεται άμεσα γιατί με την κατασκευή του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου, θα έχει μόνο μία πρόσβαση. Συζητήθηκαν διάφορες λύσεις, δόθηκε εναλλακτική επιλογή ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί καμιά απόφαση αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει διοικητής του αποσπάσματος στην Κύπρο από τον περασμένο Ιούνη. Ο προηγούμενος έχει αποχωρήσει και αναμένεται ο αντικαταστάτης του οπόταν θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να πέσουν οι υπογραφές.

Σημειώνεται ότι για τον χώρο αυτό, υπήρξαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, γιατί ανήκε στη Βασίλισσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε να συζητήσει με το Στέμμα τα της απόκτησης της γης με αγορά, κάτι που κράτησε αρκετά χρόνια.

Στο τραπέζι των συζητήσεων ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς είχε θέσει και τη λύση του κτηρίου της πρώην τράπεζας FBME που βρίσκεται έναντι του Μετοχίου Κύκκου.

Για αρκετό διάστημα υπήρχαν διαμάχες για την κυριότητα του κτηρίου, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται να επιλύθηκε. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά απόφαση, με την υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου στην οποία τέθηκε το ζήτημα, να μην κλείνει την πόρτα συζήτησης, όμως είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί με το Ανώτατο Δικαστήριο. Πάγια θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν όπως όλα τα δικαστήρια στη Λευκωσία βρίσκονται στην ίδια περιοχή, όμως λόγω της δημιουργίας νέων Δικαστηρίων (Εφετείο) αυτό δεν είναι εφικτό.

Παράλληλα, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θέμα προκύπτει και με το κτήριο του πρώην «Άστρα», το οποίο προγραμματιζόταν να πάει άλλο δικαστήριο και τελικά θα πάνε άλλα δύο. Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», φαίνεται να γίνονται δεύτερες σκέψεις λόγω του αυξημένου κόστους ανακαίνισής του.