Με βαριά καρδιά η Βουλή θα ψηφίσει νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, ώστε μέχρι το 2026 ανήλικοι να κρατούνται σε ειδικό χώρο στις φυλακές αντί εκτός.

Η τροποποίηση αυτή κατέστη αναγκαία επειδή ακόμη δεν υπάρχει έτοιμη δομή εκτός φυλακών για κράτηση παιδιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2021. Βουλευτές εξέφρασαν χθες κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Νομικών, επιφυλάξεις κατά πόσον θα είναι έτοιμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης την 1/1/2026 με τη δομή κράτησης παιδιών εκτός φυλακών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Νίκου Τορναρίτη, ότι το 2026 θα είμαστε εδώ για να συζητάμε νέα παράταση μέχρι το 2028.

Επίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι οι διαδοχικοί υπουργοί Δικαιοσύνης και οι διευθυντές των Κεντρικών Φυλακών είχαν προχωρήσει με συγκεκριμένες αποφάσεις και βρισκόμαστε σήμερα να κάνουμε ρυθμίσεις με το κομμάτι.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταφορά των φυλακών εκτός κατοικημένης περιοχής γι’ αυτό και ενέγραψε σχετικό θέμα προς συζήτηση, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψης της Επιτροπής στις φυλακές, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον κάποια κριτήρια κρατούνται σε σχέση με την κράτηση ανηλίκων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε πως ο νόμος βοήθησε πολλές περιπτώσεις ανηλίκων και πρόσθεσε πως για να προκηρυχθεί η προσφορά για δομή κράτησης ανηλίκων, θα έπρεπε να υπήρχε το κανονιστικό πλαίσιο. Οι κανονισμοί βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία. Τα έγγραφα του διαγωνισμού είναι έτοιμα και έτσι μόλις ψηφιστούν οι κανονισμοί θα βγούμε σε διαγωνισμό, πρόσθεσε.

Στην τοποθέτησή του ο νέος διευθυντής Φυλακών Χάρης Φιλιππίδης ανέφερε ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο και θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι, εάν αποφασιστεί να υπάρχει ανήλικος κατάδικος στις φυλακές, να ανταποκριθούμε μέχρις ότου η πολιτεία ετοιμάσει τον χώρο κράτησης ανηλίκων. Ο ίδιος διέψευσε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί επαφής ανηλίκων με βαρυποινίτες, λέγοντας ότι ο εκκλησιασμός τους γίνεται σε ξεχωριστές ώρες, ενώ το φαγητό ετοιμάζεται για όλους και οι μερίδες τους μεταφέρονται από δεσμοφύλακες.

Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει την αρχική πρόνοια του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «στην κράτηση παιδιών σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των φυλακών εφαρμόζονται οι βασικές αρχές κράτησης παιδιών που προβλέπονται στο άρθρο 123 του νόμου». 

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση των Φυλακών αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο μέρος της πρώτης φάσης των έργων μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για άμεσες λύσεις στα προβλήματα υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζει το Τμήμα Φυλακών. Το πρώτο μέρος της φάσης, αφορά στην αναβάθμιση και τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης σε ανοιχτή φυλακή, καθώς και τη δημιουργία του Νέου Κέντρου Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης.

Όπως προστίθεται, με την ολοκλήρωση των εργασιών και μετατροπή της ανοικτής φυλακής σε κλειστή, θα δημιουργηθούν 240 περίπου νέες θέσεις.