Από το 2018 μέχρι σήμερα, δεν έχουν ετοιμαστεί οι κανονισμοί που θα προνοούν για την δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας.

Αυτό, όπως ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, έχει ως αποτέλεσμα, «κάποιοι εργοδότες οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη και το πόσο ο θηλασμός ευεργετεί το παιδί να δυσκολεύουν τις γυναίκες, υπαλλήλους τους που επιλέγουν να θηλάσουν το παιδί τους».

Όπως, μάλιστα, πρόσθεσε, «γυναίκες φεύγουν από τη δουλειά τους για να πάνε να θηλάσουν και οι εργοδότες τους, τους αποκόπτουν από το μισθό τους».

Η επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε το πρωί την πορεία των διαδικασιών που αφορούν την ετοιμασία των σχετικών κανονισμών.

Όπως αναφέρθηκε, είχαν ετοιμαστεί κάποιοι κανονισμοί για τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών χώρων θηλασμού ωστόσο είχαν προκύψει διάφορες ενστάσεις και διαφωνίες αλλά και συγκεκριμένες εισηγήσεις οι κανονισμοί αυτοί αποσύρθηκαν και ετοιμάστηκαν άλλοι, οι οποίοι δεν προβλέπουν μόνο για δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας αλλά για λειτουργία αντίστοιχων χώρων σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.α.

Το κείμενο των κανονισμών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Από πλευράς της ΟΕΒ αναφέρθηκε ότι θα ήταν ίσως ορθότερο ο χώρος θηλασμού στους χώρους εργασίας να μην είναι μόνιμος, στις περιπτώσεις που το κτήριο δεν το επιτρέπει, αλλά να υπάρχει υποχρέωση για δημιουργία του όταν μια γυναίκα-υπάλληλος βρίσκεται στο στάδιο του θηλασμού.

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι από το 2018 αναμένεται η σύσταση ειδικής επιτροπής «αλλά βρισκόμαστε στο 2024 και ακόμα περιμένουμε».