Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη αναφορικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για το σκάνδαλο στην Μονή Οσίου Αββακούμ, το οποίο συγκλονίζει την κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό αποκρυσταλλώνεται στην μεγάλη έρευνα την οποία διενήργησε το Philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research and Consulting Ltd.

Στην έρευνα, η οποία ήταν παγκύπρια, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες της ιστοσελίδας μας και τελικώς επιμετρήθηκαν 2.858 επιτυχώς απαντημένα ερωτηματολόγια, η ευθύνη αποδίδεται σχεδόν εξ ημισείας στους μοναχούς της Μονής του Οσίου Αββακούμ και στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 57% απέδωσε την ευθύνη στους μοναχούς και ποσοστό 56% στον Μητροπολίτη Ταμασού. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας, η κοινή γνώμη θεωρεί πως και οι δύο (μοναχοί και Μητροπολίτης) φέρουν ευθύνη. Ενδεχομένως, για διαφορετικούς λόγους.

Διευκρινίζεται πως στο συγκεκριμένο ερώτημα, όσοι απαντούσαν είχαν δικαίωμα να δώσουν περισσότερες από μία απάντηση. Αυτό δικαιολογεί και το γεγονός των σχεδόν ίδιων ποσοστών. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ελάχιστοι ήσαν εκείνοι που δεν είχαν άποψη (μόλις 5%) ενώ 6% απάντησε γενικά η Εκκλησία, 1% Κανένας και 4% Άλλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικιακή κατανομή όσων ψήφισαν τον ένα ή τον άλλο εκ των δύο, δηλαδή, μοναχών και Μητροπολίτη. Οι πιο νεαροί ψήφισαν κατά πλειοψηφία ότι φέρουν την ευθύνη οι μοναχοί, ενώ όσο ανέβαινε η ηλικιακή κατηγορία, αυξάνονταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι φέρει ευθύνη ο Μητροπολίτης.

Χαρακτηριστικά (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα) στην ηλικιακή κατηγορία 18-24, το 74% ψήφισε μοναχούς και το 44% Μητροπολίτη. Στην ηλικιακή κατηγορία 25-34, το 71% θεωρεί ότι την ευθύνη φέρουν οι μοναχοί και το 59% ο Μητροπολίτης.

Αντιθέτως, στην κατηγορία 65+. Το 57% θεωρεί ότι την ευθύνη φέρει ο Μητροπολίτης και μόνο 48% οι μοναχοί. Στην ηλικιακή κατηγορία 45-54, παρουσιάζεται ισοψηφία, 58% οι μοναχοί και 58% ο Μητροπολίτης.

Διχασμένη η κοινωνία και για τη στάση της Ιεράς Συνόδου

Ο προβληματισμός της κοινωνίας και η ανάγκη να υπάρξει πλήρης ξεκαθάρισμα της υπόθεσης αντικατοπτρίζεται και στο ερώτημα «Πώς εκτιμάτε τη στάση της Ιεράς Συνόδου για τα σκάνδαλα στη Μονή Οσίου Αββακούμ».

Και σε αυτό το ερώτημα, τα 2.858 άτομα τα οποία επιτυχώς απάντησαν το ερωτηματολόγιο, εμφανίζονται περίπου διχασμένοι. Συγκεκριμένα, ποσοστό 44% εμφανίζεται να συμφωνεί με τη στάση της Ιεράς Συνόδου και ποσοστό 40% να διαφωνεί.

Αναλυτικά, απάντησαν ως εξής: Συμφωνώ απολύτως 15%, Συμφωνώ 29%, Διαφωνώ απολύτως 20%, Διαφωνώ 20%, Δεν έχω άποψη 16%.

Σε αυτό το ερώτημα, οι πλείστοι εκείνων που συμφωνούν με την Ιερά Σύνοδο καταγράφονται στις μεγάλες ηλικιακές κατηγορίες (65+ συνολικά 54%, 55-64 συνολικά 52%) ενώ στις νεαρές ηλικίες η πλειοψηφία διαφωνεί (18-24 συνολικά 39%, 25-34 συνολικά 41%, 35-44 συνολικά 41%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις νεαρές ηλικίες καταγράφονται και οι περισσότεροι χωρίς άποψη (18-24 ποσοστό 30%, 25-34 ποσοστό 24%, 35-44 ποσοστό 22%).

Η ταυτότητα της έρευνας

-Μέγεθος δείγματος: 2.858 επιτυχημένες συνεντεύξεις

-Κάλυψη: Παγκύπρια

-Δειγματοληψία: Διαδικτυακή

-Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews

-Περίοδος συλλογής δεδομένων: 22/03/2024 – 26/03/2024

-Στατιστικό σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)

>>Άκρως σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα «Ποιο σας ενοχλεί περισσότερο, η ηθική πτυχή του σκανδάλου, η οικονομική πτυχή ή η «βιομηχανία θαυμάτων;» και στο ερώτημα «Πόσο έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία το σκάνδαλο».

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ