Τα βρήκαν τελικά φαρμακοποιοί και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ήδη πήραν μπρος οι διαδικασίες για νέες αλλαγές στο ΓεΣΥ, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνται αφού για να πάρουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που κατ΄ εξαίρεση λαμβάνουν μέσω του συστήματος, υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα κρατικά φαρμακεία ή να πληρώνουν από την τσέπη τους αφού δεν είναι ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΟΑΥ και Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όλα τα ΜΗΣΥΦΑ, που σήμερα χορηγούνται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (και όχι στον γενικό πληθυσμό) υπό προϋποθέσεις μέσω του ΓεΣΥ και διατίθενται από τα κρατικά φαρμακεία, θα μεταφερθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία και οι δικαιούχοι θα τα προμηθεύονται, χωρίς ταλαιπωρία.

Παράλληλα, στον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ που κατ΄εξαίρεση χορηγούνται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, προστίθενται η ασπιρίνη και η βιταμίνη D (πάλι υπό όρους και προϋποθέσεις και σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια). Και τα δύο αυτά θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο διάλογος μεταξύ ΠΦΣ και ΟΑΥ βρισκόταν σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες. Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες και σε αυτή περιλαμβάνονται και τα νέα οικονομικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης «η κατάληξη του διαλόγου μας με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο ήταν επιτυχής και πλέον μπορούμε να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη των δύο νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Τα δύο αυτά σκευάσματα θα χορηγούνται σε συγκεκριμένους ασθενείς που πληρούν κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί και όπως προβλέπει το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας μας με τους φαρμακοποιούς, θα διατίθενται, όπως και τα υπόλοιπα ΜΗΣΥΦΑ που και σήμερα χορηγούνται μέσω του ΓεΣΥ σε συγκεκριμένους ασθενείς, από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «δεν είμαστε έτοιμοι για να πούμε το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτές οι αλλαγές αλλά σίγουρα θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις πολύ σύντομα».