Συνολικά 371 φάρμακα, τα οποία οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ εξασφαλίζουν από τα φαρμακεία του συστήματος καταβάλλοντας «συνεισφορά ΙΙ» (το ποσό που πληρώνεται κατά την εκτέλεση συνταγών), επηρεάζονται από την ετήσια αναθεώρηση του τιμοκαταλόγου φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Κύπρο από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας γιατροί και φαρμακοποιοί του ΓεΣΥ, ο αναθεωρημένος τιμοκατάλογος των φαρμάκων, θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα αλλάξουν και οι συνεισφορές στα φάρμακα που επηρεάζονται και χορηγούνται στους ασθενείς μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα θα διαφοροποιηθεί η «συνεισφορά ΙΙ» για 371 από τα 2,160 προϊόντα που είναι διαθέσιμα μέσω του ΓεΣΥ, ως εξής:

  • Για 122 σκευάσματα η «συνεισφορά ΙΙ» θα μειωθεί (οι δικαιούχοι θα πληρώνουν λιγότερα για τα φάρμακα αυτά)
  • Για 249 σκευάσματα η συνεισφορά θα αυξηθεί, (οι δικαιούχοι θα πληρώνουν περισσότερα κατά την εκτέλεση των συνταγών τους από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ)

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ έχει ήδη αναρτηθεί ο αναθεωρημένος κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνονται οι αναθεωρημένες συνεισφορές καθώς και η μεταβολή στη «συνεισφορά ΙΙ», για τα σκευάσματα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο τιμοκατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Κύπρο αναθεωρείται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάθε χρόνο από το υπουργείο Υγείας και στη διαδικασία αυξομείωσης των τιμών δεν συμμετέχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται στη βάση συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.