Παίρνει τα φάρμακα του από τις αποθήκες του υπουργείου Υγείας ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προχωρεί σε σταδιακή κατάργηση των χάρτινων συνταγών για τις εξειδικευμένες θεραπείες και βάζει τέρμα στην ταλαιπωρία των χρόνιων ασθενών στα κρατικά φαρμακεία.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν εξειδικευμένες θεραπείες (που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ), είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα κρατικά φαρμακεία για να τις προμηθεύονται γεγονός που συνιστά τεράστια και αχρείαστη ταλαιπωρία.

Η διαδικασία αυτή, έχει προκαλέσει πολλές φορές και στο παρελθόν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ιδιωτικών νοσοκομείων του ΓεΣΥ, του ΟΑΥ και του υπουργείου Υγείας, αφού δημιουργεί δύο σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στις ουρές των κρατικών φαρμακείων. Δεύτερο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα φάρμακα αυτά, αν και ενταγμένα στο ΓεΣΥ, παραδίδονται στους ασθενείς εκτός διαδικασιών ΓεΣΥ, μέσω των αποθηκών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες προμηθεύουν τα κρατικά φαρμακεία, δεν είναι δυνατό να εκδίδονται συνταγές μέσω του λογισμικού του συστήματος.

Αποτέλεσμα, οι γιατροί να υποχρεώνονταν να δίνουν στους ασθενείς τους παραδοσιακές χάρτινες συνταγές, γεγονός που προκαλεί ακόμα πιο μεγάλη ταλαιπωρία αφού οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται τα ιατρεία των γιατρών τους για να πάρουν τη συνταγή που χρειάζονται και δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ηλεκτρονικά.

Όπως όλα δείχνουν όμως, το πρόβλημα αυτό βαίνει πλέον προς επίλυση καθώς ο ΟΑΥ με την προκήρυξη νέων προσφορών για την εξασφάλιση των εξειδικευμένων αυτών θεραπειών, (σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας), ενέταξε στις προδιαγραφές των σχετικών διαγωνισμών και πρόνοια που αφορά την φύλαξη των αποθεμάτων και την διανομή τους σε όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ από την εταιρεία εισαγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΥ,  «η παραγγελία και η πληρωμή των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων για κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτηρίων (συμπεριλαμβανομένων και των θεραπειών ημερήσιας νοσηλείας των δικαιούχων συνεργαζομένων ειδικών γιατρών), θα γίνεται από τα ίδια τα νοσοκομειακά φαρμακεία/ φαρμακοποιούς απευθείας προς τους εισαγωγείς (ΚΑΚ/ αντιπροσώπους/ φαρμακαποθήκες) και η αποζημίωση θα γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς το νοσηλευτήριο».

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων, βάσει των νέων προσφορών, με αριθμό εταιρειών. Για όσα σκευάσματα έχουν υπογραφτεί νέες συμβάσεις, η παλιά διαδικασία τερματίζεται και τίθεται σε εφαρμογή η νέα.

Με αυτό τον τρόπο σταδιακά, με την αλλαγή των συμβάσεων, θα ενταχθούν στη νέα διαδικασία όλα τα σκευάσματα.

Σημειώνεται ότι η νέα διαδικασία δεν αφορά τις εξειδικευμένες θεραπείες που οι ασθενείς λαμβάνουν μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας. Η αλλαγή, σε αυτά τα σκευάσματα, επίσης θα γίνει σταδιακά και θα είναι ανάλογη με τη διαδικασία ένταξης των θεραπειών στο ΓεΣΥ. Δηλαδή, για κάθε σκεύασμα που ο ΟΑΥ ολοκληρώνει όλες τις διαδικασίες και εντάσσεται, βάσει συμφωνίας με τον προμηθευτή, στο ΓεΣΥ θα εφαρμόζονται τα νέα δεδομένα.

Με τον τρόπο αυτό και ο αριθμός των φαρμάκων που σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας (οι οποίες ως γνωστό πλημμύρισαν πριν από ένα μήνα εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων) σταδιακά θα μειώνεται.