Από τα €3 εκατομμύρια προϋπολογισμό το 2015 η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ), που είναι αρμόδια για τη χορήγηση εξειδικευμένων και καινοτόμων θεραπειών σε ασθενείς με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, έφθασε το 2023 να λειτουργεί με προϋπολογισμό €106 εκατ. από τα οποία τα €76 εκατ. έχουν ήδη δαπανηθεί μέχρι το τέλος περασμένου Αυγούστου.

Αρχικά, υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ είχαν επιλέξει τη διαδικασία της σταδιακής ένταξης των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ, ωστόσο πλέον η κυβέρνηση, μετά και από σύσταση του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να προετοιμάζεται για τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της ΕΟΑ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με στόχο, μεταξύ άλλων, με αυτό τον τρόπο να επισπευστούν και οι διαδικασίες ένταξης των φαρμάκων αυτών στο ΓεΣΥ αφού η διαχείριση θα γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τον οργανισμό.

Το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα με τον ΟΑΥ, αφού το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να διεξάγει πρώτα τη δική του έρευνα πριν προχωρήσει στις οποιεσδήποτε διαδικασίες. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το ενδεχόμενο μεταφοράς της ΕΟΑ στον οργανισμό, συζητήθηκε ήδη με τους οργανωμένους ασθενείς, οι οποίοι εδώ και δύο σχεδόν χρόνια τονίζουν την ανάγκη ένταξης όλων των φαρμάκων στο ΓεΣΥ ώστε και οι ασθενείς να απεγκλωβιστούν από τις διαδικασίες που σήμερα υποχρεώνονται να ακολουθούν για να εξασφαλίσουν τις θεραπείες που χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, τέθηκε και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στον ΟΑΥ και το κονδύλι που σήμερα έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας και αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν μόνιμα συγκεκριμένες θεραπείες μέσω της ΕΟΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρούν και οι ασθενείς για τα κέντρα αποκατάστασης

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που γίνονται στο υπουργείο Υγείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι, λειτουργοί του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν παραμείνει έστω και ένα σκέλος των αρμοδιοτήτων της ΕΟΑ στο Υπουργείο, θα υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης και πάλι του κονδυλίου τα επόμενα χρόνια. Η θέση τους αυτή, στηρίζεται στο γεγονός ότι τα πολύ επείγοντα και εξειδικευμένα περιστατικά, τα οποία δεν είναι πολλά κατά τη διάρκεια ενός έτους, θα μπορούσαν να τυγχάνουν διαχείρισης από ειδικό μηχανισμό που θα λειτουργήσει ο ΟΑΥ. Για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, δεν φαίνεται να προκύπτει ζήτημα αφού ο αριθμός τους είναι πάρα πολύ μικρός και δεν ξεπερνά τους 10 κατ’ έτος.  

Η ΕΟΑ σήμερα, εξασφαλίζει θεραπείες για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, αιματολογικές, νευρολογικές και γενετικές παθήσεις, AIDS, ηπατίτιδα, άλλα σύνδρομα κ.λπ. 

Βάσει των διαδικασιών που ακολουθούνται, τα αιτήματα υποβάλλονται στην ΕΟΑ από τον θεράποντα ιατρό. Κατά την έναρξη της λειτουργίας της ΕΟΑ δικαίωμα υποβολής αιτημάτων είχαν μόνο οι γιατροί του δημοσίου. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δικαίωμα υποβολής αιτημάτων απέκτησαν όλοι οι γιατροί του συστήματος. Η ΕΟΑ η οποία συνεδριάζει ανά δεκαπενθήμερο, εξετάζει κατά μέσο όρο 300 αιτήματα ανά συνεδρίαση. Εάν η ΕΟΑ απορρίψει ένα αίτημα, ο ασθενής έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αναθεωρητικό συμβούλιο. Πρόεδρος της ΕΟΑ είναι ο εκάστοτε διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και πρόεδρος του Αναθεωρητικού Συμβουλίου ο εκάστοτε γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της ΕΟΑ ήταν το 2015 €3 εκατ. και ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία, φθάνοντας το 2019 τα €26 εκατ., το 2020 τα €35 εκατ., το 2022 στα €95 εκατ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ποσά που δαπανώνται για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ καλείται να τα επιστρέψει κάθε χρόνο στο υπουργείο Υγείας ο ΟΑΥ.

Το 60% των χρημάτων δαπανώνται για ασθενείς οι οποίοι είναι ενταγμένοι εδώ και χρόνια στη λίστα ασθενών της ΕΟΑ. Δηλαδή, ένας ασθενής ο οποίος το 2020 έλαβε έγκριση για να παίρνει μια θεραπεία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλει εκ νέου αίτηση, λαμβάνει έγκριση και συνεχίζει να παίρνει τη θεραπεία του. Από τα €76 εκατ. που έχουν δαπανηθεί για το 2023, τα €46 εκατ. αφορούσαν αυτή την κατηγορία ασθενών.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Υγείας αγοράζει τα φάρμακα με βάση τις ανάγκες των ασθενών οι οποίες δεν προκύπτουν όλες μαζί, ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλότερη τιμή. Όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, κυρίως για τους ασθενείς που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μακροχρόνιων και είναι αρκετοί ανά σκεύασμα ο ΟΑΥ θα μπορεί να εξασφαλίσει πολύ χαμηλότερες τιμές.