Το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας και αφορά τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, «ευνοεί συγκεκριμένα κέντρα τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα», καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου υιοθετώντας τις σχετικές καταγγελίες του Συνδέσμου Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.

Μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι η τροποποίηση στην οποία «προχώρησαν κάποιοι» και αφορά τις μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν για τα κέντρα που θα βρίσκονται σε λειτουργία κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, βρίσκει τους οργανωμένους ασθενείς κάθετα αντίθετους και ταυτόχρονα «προκαλεί μεγάλη έκπληξη και έντονη ανησυχία».

«Ανησυχούμε επειδή κάποιοι, έστω και αν λειτούργησαν πριν από ένα χρόνο, θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση να εφαρμόσουν προδιαγραφές και άλλες απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας», είπε ο κ. Λαμπριανίδης και εξήγησε: «Οι μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τα υφιστάμενα κέντρα αποκατάστασης και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την ψήφιση του νόμου. Κάποια από τα κέντρα αυτά, λειτουργούν σήμερα υπό το νόμο περί ιδιωτικών νοσοκομείων. Ο νόμος αυτός δεν προνοεί για τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που αφορούν την απαραίτητη υποδομή για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης. Εάν η τροποποίηση αυτή δεν αλλάξει, τότε, ακόμα και κέντρα τα οποία λειτούργησαν πριν από ένα χρόνο, θα εξασφαλίσουν την σχετική άδεια ως κέντρα αποκατάστασης χωρίς να είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν την απαραίτητη κτιριακή υποδομή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέντρα αποκατάστασης: Εν μια νυκτί άλλαξαν νομοσχέδιο για να ευνοεί συμφέροντα

«Ο λόγος που καθυστέρησε η ψήφιση του νομοσχεδίου περί κέντρων αποκατάστασης», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ, «ήταν ακριβώς η ανάγκη για ετοιμασία μεταβατικών διατάξεων για υφιστάμενα κέντρα αποκατάστασης. Αρχικά η πρόνοια προέβλεπε ότι μονάδες του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ήταν αδειοδοτημένες ως προς τη λειτουργία τους δυνάμει άλλων νόμων της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων νοσηλευτηρίων ή στεγών ηλικιωμένων, και οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου θα είχαν την εν λόγω άδεια σε ισχύ και θα παρείχαν υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης για διάστημα τουλάχιστο τριών χρόνων (υπήρχαν σκέψεις για 5 χρόνια), θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας τους ως κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης».

Δυστυχώς, «είδαμε ότι στο υπουργείο Υγείας τροποποίησαν την πρόνοια αυτή και αποφάσισαν να διαχωρίσουν τα κέντρα αποκατάστασης τα οποία είναι αδειοδοτημένα ως νοσηλευτήρια από αυτά που είναι αδειοδοτημένα ως στέγες ηλικιωμένων, με ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που είναι αδειοδοτημένα ως νοσηλευτήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαλλιά κουβάρια για τα κέντρα αποκατάστασης 

Η τροποποίηση, υποστήριξε ο κ. Λαμπριανίδης, «έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, τα τρία χρόνια μειώθηκαν στον ένα χρόνο μόνο για τα κέντρα που λειτουργούν ως νοσοκομεία και εμάς αυτή η ενέργεια εύλογα μας κάνει καχύποπτους διότι κάποια από τα κέντρα αυτά λειτούργησαν πολύ πρόσφατα».

Υπενθυμίζοντας ότι τα νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης που αυτή τη στιγμή λειτουργούν, έχουν ήδη συμβληθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και ήδη προσφέρουν υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή του ΟΑΥ, βρίσκει επίσης αντίθετη την ΟΣΑΚ διότι στερεί στους ασθενείς την πρόσβαση σε καταξιωμένα κέντρα αποκατάστασης (σε κάποιους τομείς) τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κάποια από αυτά συνεργάζονταν και με το υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Διερωτόμαστε λοιπόν, πως γίνεται να αποκλείονται τα κέντρα αυτά από το ΓεΣΥ τη στιγμή που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας».