Περί τους 500 μετανάστες μεταφέρουν τα πέντε πλοιάρια που εντοπίστηκαν από τα ραντάρ της Δημοκρατίας ανοικτά του Λιβάνου με κατεύθυνση την Κύπρο, με το θρίλερ που ξεκίνησε από χθες να συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει το ζήτημα το οποίο χειρίζεται μαζί με τις αρχές του Λιβάνου, ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του και να δεχθεί πίσω τους μετανάστες. Τα πλοιάρια μόλις εντοπίστηκαν περί τα 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου, προσεγγίστηκαν από δυο σκάφη της Δημοκρατίας τα οποία άρχισαν να περιπολούν σε διεθνή ύδατα για σκοπούς περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. 

Νεότερες πληροφορίες από τη Βηρυτό που μεταδόθηκαν από αραβόφωνη ιστοσελίδα, αναφέρουν ότι δύο από τα πέντε σκάφη επέστρεψαν πίσω στο Λίβανο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρξει συνεννόηση και αναμένονται εξελίξεις.

Την επιχείρηση της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, απέφυγε σχολιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού Λευκωσίας, ανέφερε ότι αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόσαμε σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μετά την επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Λίβανο, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι οι Αρχές της χώρας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τον απόπλου σκαφών. «Επίκειται και επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου, όπως και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. στον Λίβανο). «Από εκεί και πέρα, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε πάρει κάποια άλλα μέτρα για αποτροπή των ροών, όπως αυτό που ανακοινώσαμε το Σάββατο και αφορά την αναστολή της εξέτασης των νέων αιτήσεων, το οποίο έτυχε και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Κληθείς να πει εάν αυτό που εφαρμόστηκε χθες είναι το σχέδιο βήτα, ο ΥΠΕΣ απάντησε αρνητικά και είπε ότι το σχέδιο βήτα θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί.

Η μεγάλη επιχείρηση της Δημοκρατίας 65 περίπου ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, άρχισε από χθες με τη συμμετοχή του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού «Αλάσια» και τα τρία σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας «Θησέας», «Ευαγόρας» και «Ποσειδώνας».

Το «Ευαγόρας» και το «Ποσειδών» προστέθηκαν εκτάκτως στην επιχείρηση και μετέφεραν τρόφιμα και κουβέρτες στους μετανάστες, ενώ το «Αλάσια» και το «Θησέας» είχαν επιφορτιστεί από χθες τα ξημερώματα να εκτελούν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου-Λιβάνου για αποτροπή των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.