Οδηγείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση νόμου με την οποία τερματίζεται η ανωνυμία στη χρήση προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας, τις γνωστές so easy.


Με την πρόταση νόμου συμφωνούν τόσο η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία, όσο και ΚΥΠ, ενώ προβληματισμός επικρατεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το κόστος φύλαξης όλων αυτών των δεδομένων.
Η Βουλή φαίνεται πάντως να προσανατολίζεται στην ψήφιση της πρότασης νόμου, ωστόσο όλα θα κριθούν κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια. Το θέμα αυτό ανάγεται από το 2009 μετά από πρόταση νόμου των πρώην βουλευτών Άγγελου Βότση και Γιώργου Προκοπίου. Μετά από δέκα χρόνια συζήτησης το θέμα μπήκε στις ελληνικές καλένδες και επαναφέρθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνο Μουσιούττα.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για σκοπούς διαφύλαξης της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των πολιτών γενικότερα από τη διάπραξη αδικημάτων.
Σήμερα μπορεί όποιος θέλει να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει τις εν λόγω κάρτες υπό καθεστώς ανωνυμίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην εξιχνίαση πολλών και σοβαρών εγκλημάτων από τις διωκτικές αρχές. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη δίωξη του εγκλήματος συμφωνούν με τη πρόταση νόμου καθ’ ότι θεωρούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια των ανακριτικών αρχών για διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, εξέφρασαν την αντίθεση τους, αφού όπως σημείωσαν, η συλλογή και η φύλαξη του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συνεπάγεται από την αλλαγή θα έχει οικονομικό κόστος και πως παράλληλα θα προκληθεί πρόβλημα με τους τουρίστες που φτάνουν στην Κύπρο και δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία της Κύπρου.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποιος θα καταγράφει τα στοιχεία των κατόχων των καρτών so easy, αν θα συνεχίσουν να διατίθενται από τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ, ή μόνο από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Επιπλέον, οι εταιρείες ζήτησαν να δοθεί αρκετός χρόνος ως μεταβατική περίοδος, σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία, για να μπορέσουν να συμμορφωθούν.