Δεκαπέντε χρόνια συζητήσεων στη Βουλή για την κατάργηση ή μη της ανωνυμίας πίσω από τα καρτοκινητά τηλέφωνα, τα γνωστά so easy και ακόμη δεν υπάρχει καπνός.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, σε ένα νέο εγχείρημα να ψηφιστεί η πρόταση του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα. Σημειώνεται ότι το θέμα πρωτοπήγε στη Βουλή το 2009 με πρόταση των τότε βουλευτών Άγγελου Βότση και Γιώργου Προκοπίου, επανήλθε το 2020 και τώρα ξανασυζητείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γενικός Εισαγγελέας που παρέστη στην επιτροπή μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα περιστατικά όπου με την άρση της ανωνυμίας των καρτών so easy θα εξιχνιάζονταν εγκλήματα. Παρά τις επιφυλάξεις βουλευτών για το κατά πόσον με αυτόν τον τρόπο θα είναι εύκολο να παρακολουθούνται και πρόσωπα που δεν είναι εγκληματίες, αυτές φαίνεται να κάμπτονται, αφού, όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωρεία άλλοι τρόποι επικοινωνίας χωρίς τη χρήση κινητού.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη ψήφιση της πρότασης, ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ασφάλεια του κράτους και την πρόληψη και διερεύνηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ανάγεται από το 2009 και σημείωσε ότι είναι περίεργο γιατί πήρε τόσα πολλά χρόνια. Υπενθύμισε ότι το 2020 η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ήταν πολύ κοντά να προχωρήσει για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. «Είχαν λυθεί τα διάφορα τεχνικά προβλήματα, αλλά ίσως λόγω της μη επανεκλογής των αρχικών βουλευτών που είχαν προτείνει τον νόμο να υπήρξε εκεί κάποια καθυστέρηση. Σημαντικό είναι ότι σήμερα η Βουλή έχει τη βούληση να το συζητήσει. Τοποθετηθήκαμε. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό εργαλείο και ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσει με τη δέουσα ταχύτητα για να γίνει μέρος της νομοθεσίας και να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των διωκτικών Αρχών».

Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας παρατήρησε πως πολλές φορές θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερη πληροφόρηση αν οι κυπριακές κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ήταν ταυτοποιημένες. Τόνισε, τέλος, ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει το σύστημα της ταυτοποίησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι η ΚΥΠ και η Αστυνομία επιμένουν ότι η ρύθμιση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. «Είμαστε σε κομβικό σημείο», ανέφερε ο κ. Μουσιούττας, καθώς όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένα εργαλείο που επιζητούν οι διωκτικές Αρχές. Υπάρχει ομογνωμία, κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις θέσεις τους και προχωρούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση του θέματος ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, μετά από 15 χρόνια». Ο ίδιος είπε, ότι αντιλαμβάνεται το οικονομικό βάρος το οποίο ίσως να πληρώσουν οι εταιρείες χάνοντας πελάτες, αλλά από την άλλη «πρέπει να σκεφτούμε ότι με τη νομοθεσία συμβάλλουμε στην πάταξη του εγκλήματος».