Συγκρούστηκε με το κατεστημένο του ποδοσφαίρου, έφερε σε χρόνο ρεκόρ ριζοσπαστικό νομοσχέδιο για μέτρα που συζητούνταν αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονταν για πάταξη της βίας στα γήπεδα και υποδεικνύει πως όλοι οι παράγοντες συμφώνησαν με τα μέτρα αλλά μετά υπαναχώρησαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, στο Β’ μέρος της συνέντευξής του στον «Φ», δηλώνει ότι για πρώτη φορά, προωθούνται έργα που θα διπλασιάσουν τους υφιστάμενους χώρους κράτησης ως το 2026 και θα επιλύσουν κατά πολύ το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ενώ προαναγγέλλει ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο θα υπάρχει νέο σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις φυλακές.

– Πώς θα λύσετε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές;

– Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού αντιμετωπίζεται επιτυχώς από την παρούσα κυβέρνηση. Έχουν ήδη υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης για αντιμετώπιση και απάμβλυνση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Στις 29.2.24 παραδόθηκε το νέο κτήριο της Ανοικτής Φυλακής όπου μεταφέρθηκαν 40 – 45 περίπου κρατούμενοι και πλέον συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η αναδόμηση του παλαιού κτηρίου της Ανοικτής  Φυλακής σε ένα σύγχρονο καινούργιο κτήριο Κεντρικής Φυλακής όπου μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα μετακινηθούν 220 – 240 κατάδικοι. Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης των μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων  κράτησης που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα των Φυλακών κατά 30%.

Επίσης να αναφέρω και τη δημιουργία νέας υποδομής για στέγαση του ΚΚΕΑΑΚ (Κέντρο Καθοδήγησης εξω-ιδρυματικής απασχόλησης αποκατάστασης καταδίκων) όπου θα κρατούνται 18 άτομα. Ο χώρος του νέου ΚΚΕΑΑΚ, θα ευνοεί περαιτέρω και τη φιλοσοφία της ημι-ελεύθερης διαβίωσης που διέπει το Κέντρο, όπου οι κρατούμενοι εργάζονται στην ελεύθερη κοινωνία με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, επιστρέφουν για να κοιμηθούν, ενώ τα Σαββατοκύριακα λαμβάνουν άδεια χωρίς συνοδεία και βρίσκονται με τις οικογένειες τους.  Αμέσως μετά έχει τροχιοδρομηθεί και ξεκινά η ανέγερση στο υφιστάμενο τεμάχιο όπου είναι σήμερα τα υπόλοιπα κτήρια ενός εντελώς νέου κτηρίου Κεντρικής Φυλακής όπου θα στεγαστεί επίσης ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός κρατουμένων με χρονικό ορίζοντα για ολοκλήρωση του νέου αυτού κτηρίου το τέλος του 2026. Η ανέγερση της  νέας πτέρυγας θα δώσει δυνατότητες κράτησης μέχρι και 1200 κρατούμενων συνολικά στις φυλακές.

– Είναι γνωστό πλέον ότι από τις φυλακές οργανώνονται εγκλήματα. Πώς θα σταματήσετε αυτές τις ενέργειες και που βρίσκονται οι προσπάθειες για εγκατάσταση συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων;

– Η χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές για την οργάνωση σοβαρών εγκλημάτων, αποτελεί δικαστικό εύρημα, υπάρχουν προς τούτο σχετικές δικαστικές αποφάσεις αλλά και σχετικές δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν. Δυστυχώς η προσπάθεια της απελθούσας κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων ώστε να καταστεί αποτελεσματικό και συμβατό με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις δεν στέφθηκε με επιτυχία. Υπήρξε μια αστοχία και ανεξάρτητα από το που αυτή οφειλόταν, το θέμα έχει πλέον αχθεί ενώπιον των Δικαστηρίων το οποίο και θα αποφασίσει σχετικά.

Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, επιδεικνύοντας θέληση και αποφασιστικότητα, προχωρεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για εξασφάλιση και ανάπτυξη με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενός νέου και σύγχρονου αυτή τη φορά αποτελεσματικού συστήματος απενεργοποίησης, γιατί δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αστοχίας, και τούτο ανεξάρτητα και χωρίς να αναμένεται η έκβαση της αναφερόμενης δικαστικής διαδικασίας.  Η διαδικασία  έχει ξεκινήσει και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο θα έχουμε το νέο σύστημα απενεργοποίησης. Παρόλα ταύτα και όπως ενδεχομένως να έχετε προσέξει, το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανάληψη από μέρους μου του Υπουργείου, γίνονται πολύ πιο συχνά έρευνες εντός των Φυλακών προκειμένου να εντοπίζονται τα κινητά τηλέφωνα και να αποφεύγονται έτσι σχετικές επικοινωνίες και συνεννοήσεις.

– Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές είναι η είσοδος των ναρκωτικών. Έχει διαπιστωθεί ο τρόπος που μπαίνουν στα κελιά και τι διορθωτικές κινήσεις γίνονται;

– Ναι, αυτό το πρόβλημα είναι κάτι που απασχολεί όλες τις φυλακές. Τελευταία μετά και την ανάληψη από μέρους μου του αναφερόμενου Υπουργείου, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των ναρκωτικών στις Φυλακές, τα οποία για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Πρόσθετα οι φυσικοί έλεγχοι εντός των Φυλακών για εντοπισμό και κατάσχεση ναρκωτικών έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου και αυτό το σοβαρό φαινόμενο να βελτιωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης

– Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως ο πολίτης δεν είδε τη διαφορά στον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων τους. Ποιες λύσεις μελετούνται;

– Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, τόσο το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και το νέο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης το Εφετείο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε η εφαρμογή των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας και, παράλληλα, συνεχίζει ικανοποιητικά το έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες προς αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής και ομαλής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice. Αναμένεται, επίσης, η λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και εκκρεμεί ο διορισμός των Δικαστών.

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας ακόμη μεγαλύτερης πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως παραμένει αρωγός απέναντι στη Δικαστική εξουσία που είναι επιφορτισμένη με το τεράστιο έργο της υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ώστε εάν χρειαστεί οτιδήποτε στο οποίο μπορεί το Υπουργείο να συμβάλει, τότε να το πράξει άμεσα.

Παράλληλα με την υλοποίηση των έργων που εκκρεμούν, το Υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδια, με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης εντάσσεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενίσχυση και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, καθώς επίσης της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, ετοιμάστηκαν νομοσχέδια που αναμένεται να συμβάλουν στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων στην ποινική δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τα δικαστήρια, έχουν αρχίσει, έστω σε κάποιο βαθμό, να φαίνονται κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στην εξάλειψη των καθυστερημένων υποθέσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, θα φανούν εν καιρώ τα επιθυμητά αποτελέσματα στον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, επιτυγχάνοντας έτσι τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε η μεταρρύθμιση.

Συμμόρφωση με τις κάμερες

– Μεγάλος θόρυβος γίνεται από τους πολίτες για το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Παράπονα για τσουχτερά πρόστιμα, παγίδες κ.ά. Μελετάτε κάποιες αλλαγές και ποια άλλα μέτρα εξετάζετε για το τροχαίο πρόβλημα;

– Η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και ιδίως στη μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων που επιφέρουν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Πρόσθετα οι ποινές των τροχαίων παραβάσεων και ειδικότερα όσων συντελούν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, αυξήθηκαν κατά το έτος 2020, προκειμένου να καταστούν αποτρεπτικές σε μια προσπάθεια μείωσης των σοβαρών αυτών δυστυχημάτων.

Είναι γεγονός ότι κατά την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης παρουσιάστηκαν διάφορα θέματα τα οποία αφορούν κυρίως στον τρόπο συμπεριφοράς των οδηγών στις φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις, στην επίδοση των ειδοποιήσεων / εξωδίκων στους παραβάτες και αντιδράσεις σε σχέση με το ύψος της χρηματικής ποινής που προβλέπεται για εξώδικη ρύθμιση των παραβάσεων και τρόπο αποπληρωμής τους. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκύπτουν σε σχέση με τις παραβιάσεις που καταγράφονται από το σύστημα φωτοεπισήμανσης στις ελεγχόμενες από φώτα τροχαίας  διασταυρώσεις, υπάρχει διαδικασία διερεύνησης κάποιων ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Το θετικό είναι ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφονται στις φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, ένδειξη ότι επέρχεται συμμόρφωση.

Μας ανησυχεί το θέμα των Σύρων

– Το μεταναστευτικό είναι ίσως το υπ. αριθμό ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Που στρέφονται οι ενέργειές σας για αντιμετώπισή του;

– Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η παράτυπη μετανάστευση στην χώρα μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η παράτυπη μετανάστευση δεν περιορίζεται στη μετακίνηση προσώπων αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη και με το διασυνοριακό έγκλημα, μεταξύ άλλων, την τρομοκρατία, την εμπορία προσώπων, την παράνομη διακίνηση μεταναστών και άλλες μορφές οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος. Η Κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της, την εφαρμογή μιας ουσιαστικά αποτελεσματικής ολιστικής μεταναστευτικής πολιτικής.  Αρμόδιο για την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά και την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικής νομοθεσίας η αρμοδιότητα αυτή αναμένεται σύντομα να αναληφθεί από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο όπως έχει ήδη αναφερθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η Αστυνομία και ειδικότερα η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, επιτελεί και θα συνεχίσει να επιτελεί στο τομέα αυτό, ακόμα και μετά την λειτουργία του νεοσύστατου Υφυπουργείου, ένα πολύ σημαντικό έργο, ιδίως σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τις απελάσεις των παρανόμως διαμενόντων στην Δημοκρατία.

Προς τον σκοπό αυτό, έχουμε ενισχύσει την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης με επιπρόσθετο προσωπικό, έχει συσταθεί Ειδικό Κλιμάκιο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών, και ταυτόχρονα αξιοποιούμε στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX. Επιπρόσθετα, μέσω συνεργειών με άλλα κράτη μέλη και τον FRONTEX, έχουμε αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή μας σε κοινές πτήσεις επιστροφών που πραγματοποιούνται.

Βέβαια δεν σας το κρύβω ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα των Σύριων αιτητών ασύλου για τους οποίους προς το παρόν λόγω και της υφιστάμενης κατάστασης στην χώρα τους δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφών τους. Στο πλαίσιο αυτό τόσο εγώ όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε θέσει θέμα επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας με τον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών της ως ασφαλή για επαναπατρισμό τους.

Άμεση αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

– Μόλις αναλάβατε βρεθήκατε μπροστά σε μια πρωτοφανή έξαρση της οπαδικής βίας. Εξαγγέλθηκαν μέτρα, νομοθετικά και άλλα, ωστόσο προσκρούσατε στην άρνηση της ΚΟΠ να συνεργαστεί. Ίσως να βιαστήκατε να εξαγγείλετε μέτρα που λήφθηκαν «εν βρασμώ»;

– Θέλω να σας ενημερώσω ότι η παρούσα κυβέρνηση επέδειξε από την πρώτη στιγμή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τη θέληση και την αποφασιστικότητα της για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.  Μετά και τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στις 26.3.23, στον ημιτελικό αγώνα κυπέλλου καλαθόσφαιρας μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία, το Υπουργικό Συμβούλιο σε Συνεδρία του ημερ. 29.3.23, αποφάσισε για το σκοπό αυτό τη λήψη των ακόλουθων μέτρων: •Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη. •Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, έξω από τα γήπεδα. •Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.•Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία. •Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην ΜΜΑΔ. •Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου. •Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου. •Παροχή δυνατότητας στην οικεία ομοσπονδία πέραν της μετακίνησης φιλάθλων, να διατάζει την διεξαγωγή του αγώνα χωρίς θεατές ή και τη μη διεξαγωγή του.

Τα αναφερόμενα μέτρα εξαγγέλθηκαν δημόσια από την τέως υπουργό Δικαιοσύνης ενώ αποτέλεσαν και αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 31.3.23 στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξ όσων έχω πληροφορηθεί δεν υπήρξε από μέρους τους οποιαδήποτε ένσταση. Τα μέτρα  συμπεριλήφθηκαν επίσης μεταξύ άλλων δράσεων στο Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους το οποίο εκπονήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους οποίους ζητήθηκαν και λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις / απόψεις τους.   Όλοι οι φορείς υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, συμφώνησαν, μέσω Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο υπογράφηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 2.6.’23, όπως υιοθετήσουν το σχέδιο δράσης, ως μια ολοκληρωμένη και οριζόντια προσέγγιση για την πρόληψη και την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους. Συμφώνησαν επίσης, στην υλοποίηση των δράσεων/ενεργειών που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης. Οφείλω να ομολογήσω ότι από όλους του εμπλεκόμενους φορείς που υπέγραψαν οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν η Αστυνομία και ο ΠΑΣΠ.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για την υλοποίηση των οποίων απαιτείτο νομοθετική ρύθμιση ετοιμάστηκε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, στις 16.1.24, στην Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση. Μετά και τα νέα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στις 24.1.’24 στον ποδοσφαιρικό αγώνα κυπέλλου ΑΕΛ – ΑΠΟΛΛΩΝ, το τροποποιητικό αυτό νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, στην βάση των ανακοινωθέντων της Κυβέρνησης, ημερομηνίας 26.1.24, με την συμπερίληψη σε αυτό πρόνοιας η οποία παρέχει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης και/ή επιτακτικής ανάγκης και/ή ιδιαζουσών συνθηκών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, κατόπιν αιτιολογημένης σύστασης του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία υποβάλλεται γραπτώς μετά από διαβούλευση με την οικεία ομοσπονδία, να αποφασίζει, για σκοπούς δημοσίας τάξης και ασφάλειας τη διεξαγωγή οιουδήποτε αθλητικού αγώνα ή αγώνων, και /ή για συγκεκριμένο χρονικό  διάστημα, χωρίς οπαδούς.

Όμως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αντιμετωπίστηκε γενικότερα με ένα αρνητικό χαρακτήρα, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να χαρακτηρίζουν άκαιρη και βεβιασμένη την κατάθεση του ενώπιον της Βουλής για έγκριση και σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προανέφερα υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν ενήμεροι σχετικά. Το επείγον του θέματος ήταν η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο της οπαδικής βίας το οποίο ήταν σε έξαρση και φθάσαμε σε σημείο να απειλείται πλέον η ζωή και η σωματική ακεραιότητα γυναικών και κοριτσιών που ευρίσκονταν στις κερκίδες.

Όπως προανέφερα, η παρούσα κυβέρνηση έχει και τη θέληση και την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Συνεπώς το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στην σχετική πλατφόρμα στο διαδίκτυο με καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων την 29η Φεβρουαρίου 2024. Με εξαίρεση τον ΠΑΣΠ, δεν είχε υποβάλει ουδείς άλλος σχόλια. Ως εκ τούτου με οδηγίες μου δόθηκε νέα καταληκτική ημερομηνία μέχρι τέλος Μαρτίου προκείμενου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ. Παράλληλα, η κάρτα φιλάθλου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόσληψη και καταστολή της οπαδικής βίας νοουμένου όμως ότι θα εφαρμοστεί ορθά. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη δώσει οδηγίες στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου να μελετήσει το θέμα και να εντοπίσει τα όποια κενά υπάρχουν αυτή την στιγμή στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και να καταδειχθούν οι αρμόδιοι φορείς που δεν εφάρμοσαν τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας ώστε να κληθούν να τις εφαρμόσουν.

Σε σχέση με το μέτρο της ρύθμισης της λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για απόψεις οι οποίες και αναμένονται. Με την οριστικοποίηση τους θα τεθεί και αυτό σε δημόσια διαβούλευση.