Κραυγή αγωνίας από τους θαλασσαιμικούς οι οποίοι, για άλλη μια φορά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναβολή των προγραμματισμένων μεταγγίσεών τους εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων αίματος.

Μιλώντας στο philenews ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας, Μίλτος Μιλτιάδους, ανέφερε ότι «σήμερα παρουσιάστηκαν αναβολές μεταγγίσεων ατόμων που μεταγγίζονται με ομάδα αίματος «Όμικρον», εξαιτίας του μειωμένου αποθέματος που υπάρχει σε αίμα της συγκεκριμένης ομάδας» και εξήγησε ότι «η Όμικρον, ως γνωστό χρησιμοποιείται και για τα επείγοντα περιστατικά λόγω της συμβατότητας της με όλες τις άλλες ομάδες αίματος».

Αυτές τις μέρες, είπε ο κ. Μιλτιάδους το απόθεμα σε κάποιες τράπεζες Αίματος, «ειδικά σε αίμα ομάδας «Ο» έχει κατέβει κάτω από το απόθεμα ασφαλείας, και δυστυχώς, οι πρώτες μεταγγίσεις που αναβάλλονται είναι, των πολυμεταγγιζόμενων Ατόμων με Θαλασσαιμία».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Μιλτιάδους, «βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, δύο ημέρες μετά την ημέρα Θαλασσαιμίας και τα αισιόδοξα μηνύματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της για το μέλλον των Ατόμων με Θαλασσαιμία».

«Το φαινόμενο αυτό, είναι άκρως απογοητευτικό και δεικνύει την ανάγκη της εφαρμογής μιας συνολικής στρατηγικής για την αιμοδοσία, που να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας».

Καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση «εκ μέρους όλων των Ατόμων με Θαλασσαιμία όπως για ακόμα μια φορά, οι αιμοδότες μας προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους για να καλύψουν αυτή την έκτακτη ανάγκη».