Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Κύπρου με ομόφωνη απόφασή του (εννέα δικαστές) δικαίωσε την τέως πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Λουκία Χριστοδούλου, η οποία δέχθηκε επικρίσεις για το διορισμό της σε μια προσπάθεια του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) να μην πληρώσει το διοικητικό πρόστιμο για επιβολή αθέμιτων τιμών και όρων.

Ουσιαστικά το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με την απόφαση του αυτή επιβεβαίωσε την απόφαση του Εφετείου, αδειάζοντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (Ε. Μιχαήλ).

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κλήθηκε να ερμηνεύσει τα Άρθρα 9(4) και (5) του Περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου σε τρίτο και τελευταίο βαθμό «… νομικό θέμα, το οποίο άπτεται της ανάγκης ορθής ερμηνείας νομοθετικής διάταξης, αλλά και αγγίζει ζήτημα γενικής δημόσιας σημασίας, με βάση τα δεδομένα που καλύπτουν την περίπτωση, τη νομιμότητα δηλαδή της συγκρότησης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, οργάνου το οποίο επιτελεί σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα».

Η ανάγκη για ερμηνεία, προέκυψε μετά την απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση της ΕΠΑ εναντίον του ΠΟΑ. Το Πρωτόδικο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της ΕΠΑ αποδεχόμενο εισήγηση του ΠΟΑ πως έπασχε η συγκρότηση της εξαιτίας του ότι η τότε πρόεδρος της Λουκία Χριστοδούλου είχε διοριστεί για μία θητεία ως μέλος και για άλλες δύο θητείες ως πρόεδρος κατά παράβαση της νομοθεσίας. Η ΕΠΑ εφεσίβαλε την Πρωτόδικη Απόφαση, ισχυριζόμενη πως η δοθείσα ερμηνεία ήταν εσφαλμένη.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως όλες οι αποφάσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την ΕΠΑ, υπό την προεδρία της κ. Χριστοδούλου, δεν μπορούν για  το ζήτημα αυτό πλέον να τεθούν εν αμφιβόλω.