Συνάντηση με τους πρωτεύσαντες και πρωτεύσασες των Παγκύπριων Εξετάσεων είχε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Είχα τη χαρά σήμερα να έχω εδώ, στο Υπουργείο, τους περισσότερους και τις περισσότερες από τους/τις τελειόφοιτους/ες μας που έχουν πρώτευσει στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις, σε όλα τα πεδία στα οποία είχαν παρακαθήσει.

Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση για μας, πολύ ευχάριστη, γιατί τα παιδιά είναι χαρούμενα για την επιτυχία τους και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Μέσα από τη συζήτηση μαζί τους, μας έδωσαν και δείγματα της ωριμότητάς τους. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε δυο θέματα: τι είναι αυτό που τους βοήθησε να φτάσουν σε αυτό το σημείο, δηλαδή ποια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος ήταν αυτά που τους στήριξαν και από την άλλη ποια ήταν αυτά που τους δυσκόλεψαν. Ζητήσαμε επίσης εισηγήσεις βελτίωσης.

Τα παιδιά εστίασαν πραγματικά στις αναζητήσεις που έχουμε και εμείς σε όλα τα σημεία στα οποία τώρα προβληματιζόμαστε και τα οποία προσπαθούμε να αλλάξουμε, ώστε να έχουμε ένα πιο μαθητοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, έθεσαν το θέμα της πιο ανθρώπινης προσέγγισης από τους εκπαιδευτικούς τους, ενώ στήριξαν και επαίνεσαν εκείνες και εκείνους τους/τις εκπαιδευτικούς που ήταν κοντά τους καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, στο σχολείο. Τους και τις εκπαιδευτικούς που δεν στάθηκαν μόνο στην ύλη, αλλά είχαν τον χρόνο και την ευγένεια να είναι κοντά τους και στα διάφορα άλλα ζητήματα που αντιμετώπισαν.

Τόνισαν τα ίδια τα παιδιά το πόσο πολύ τους έχουν βοηθήσει οι εξωσχολικές δραστηριότητες, δηλαδή τα διάφορα ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ένα σχολείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό που το ακούσαμε από τα ίδια τα παιδιά, όπως επίσης και το πόσο τους στήριξαν βεβαίως οι φίλοι και η οικογένειά τους.

Από την άλλη, μας έδωσαν μια σειρά εισηγήσεων για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι ώστε να γίνει λιγότερο υλοκεντρικό και πιο μαθητοκεντρικό, να δώσουμε έμφαση στη Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή και έτσι μπορέσαμε και εμείς να τους πούμε ότι μέσα από το ίδιο το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης όντως δουλεύουμε σε αυτές τις παραμέτρους.

Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα είναι, όπως είπα, η ώριμη σκέψη των μαθητών και οι πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις που είχαν.

Είμαι βέβαιη ότι τα παιδιά αυτά θα διαπρέψουν και στο μέλλον σε ό,τι και αν αποφασίσουν να κάνουν», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείσα για το πώς αξιολογούνται τα φετινά αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά ήταν λίγο πιο πάνω από τη βάση, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Κάθε χρόνο έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο Σύστημα Αξιολόγησης, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, με τις αλλαγές που επιδιώκουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημά, θα έχουμε βελτιωμένες επιδόσεις.

Σημασία για μας δεν έχει η τελική γραπτή εξέταση, όπως είπα, για να αποτιμήσουμε το σύστημα αλλά όλη η διάρκεια της χρονιάς. Αποτιμούμε το σύστημα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ακούσατε τα ίδια τα παιδιά πώς αποτιμούν το σύστημα, πόσο ανθρώπινοι, πόσο κοντά τους είναι οι εκπαιδευτικοί τους, για το ότι η ύλη θα πρέπει να είναι εστιασμένη και όχι τόσο πολλή, για να τους αφήνει περιθώριο να μάθουν στον ρυθμό τους και να φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Άρα όλα αυτά μαζί συνθέτουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων».