Ο δρόμος προς το σύγχρονο, μαθητοκεντρικό και συμπεριληπτικό σχολείο είναι μακρύς και η συνεισφορά όλων απαραίτητη, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό της στο 24ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών/Μαθητριών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΑΝ, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «θα συνεχίσουμε να συζητούμε και να διαβουλευόμαστε με όλους, έτσι ώστε να διανύσουμε με επιτυχία τη δύσκολη αυτή διαδρομή».

Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε στην πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης του/της μαθητή/μαθήτριας, στον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου όλων των μαθημάτων, στην περαιτέρω αύξηση και αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων και στην περαιτέρω αύξηση και ποιοτική βελτίωση των προγραμμάτων στις Τεχνικές Σχολές».

Εμφαση θα δοθεί, επίσης, «στην ολοκλήρωση των αλλαγών για τη μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση, στην ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων στα Αναλυτικά Προγράμματα, στον σχεδιασμό νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα και στην περαιτέρω βελτίωση των υποδομών μας», ανέφερε η Υπουργός.

Απευθυνόμενη στους μαθητές, η κ. Μιχαηλίδου, είπε ότι «από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το σχολείο αλλάζει σταδιακά και παρόλο που πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν για αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το σχολείο ήδη γίνεται πιο μαθητοκεντρικό, πιο συμπεριληπτικό, πιο ασφαλές και περισσότερο επικεντρωμένο στις ανάγκες τις δικές σας αλλά και των εκπαιδευτικών σας, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση».

Σημείωσε ότι «το σύγχρονο σχολείο που επιδιώκουμε, θα είναι προσανατολισμένο στις δεξιότητες/ικανότητες και στην πυρηνική γνώση, με δράσεις και πολιτικές που θα βασίζονται στην έρευνα και στην παιδαγωγική επιστήμη».

Η Υπουργός στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «μέσα σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό περιβάλλον, με μεγαλύτερη παιδαγωγική αυτονομία και βελτιωμένες υποδομές, θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να οδηγήσουν τη χώρα μας στην απελευθέρωση, στην επανένωση, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο επιδιώκουμε αλλά και χρειαζόμαστε η δική σας συνεισφορά μιας και σας αναγνωρίζουμε ως πολύτιμους συνεργάτες και επιζητούμε την κατάθεση των εμπειριών, των γνώσεων, των απόψεων και των ιδεών σας, όπως και την εποικοδομητική κριτική σας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους σημαντικούς μας στόχους».

Η Υπουργός Παιδείας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας ότι «ως ΥΠΑΝ και Νεολαίας και ως πολιτεία, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα και τα ψηφίσματα του συνεδρίου».

ΚΥΠΕ